Güncel

YKS'de yapay zekayla kopya çeken aday, 2 yıl süreyle sınavlardan men edildi

Yükseköğretim Kurumları Sınavı'nın (YKS) ilk oturumu Temel Yeterlilik Testi'nde (TYT) kopya çeken bir aday, 2 yıl boyunca sınavlara ve yerleştirmelere katılamayacak.

Abone Ol

Isparta Emniyet Müdürlüğü, TYT oturumunda bir adayın üzerinde elektronik düzenek olduğunu tespit etti. İnternet bağlantısı ve düğme kamerayla soruları yapay zekaya çözdüren aday, sınavın ardından tutuklandı. 6114 sayılı Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi Hizmetleri Hakkında Kanun'a göre, adayın sınavı geçersiz sayıldı ve 2 yıl süreyle ÖSYM tarafından yapılan hiçbir sınava başvuramayacak.

Kanuna göre cezai yaptırımlar

6114 sayılı Kanun, sınavlarda kopya çeken ya da kopyaya teşebbüs edenler ile yerine başka birini sınava sokan adaylara yönelik cezai hükümleri içeriyor. Bu düzenlemeye göre:

  • Kopya çektiği veya kopyaya teşebbüs ettiği tespit edilen adayların sınavları geçersiz sayılıyor.
  • Kopya çekme veya bu fiilleri işleyen adaylar, sınavın yapıldığı tarihten itibaren 2 yıl süreyle ÖSYM tarafından yapılan hiçbir sınava ve yerleştirmeye başvuramıyor.
  • Ses veya görüntü nakleden cihazlarla kopya çekmek veya çekilmesine aracılık etmek, yerine başkasını sınava sokmak fiilleri, 1 yıldan 4 yıla kadar hapis cezasını gerektiriyor.

ÖSYM'nin aldığı güvenlik önlemleri

ÖSYM, sınav güvenliğini sağlamak için bir dizi önlem alıyor:

  • Sınava girerken adayların, yanlarında bandajı çıkarılmış şeffaf pet şişe dışında bir şey bulundurmaması gerekiyor.
  • Sınav binalarına girişte adaylar ve sınav görevlileri emniyet görevlileri tarafından elle veya dedektörle aranıyor.
  • Sınav salonları güvenlik kameralarıyla izleniyor ve kayıtlar gerektiğinde delil olarak kullanılıyor.
  • Şüpheli durumlarda, sınav bina sorumlularının ve gözetmenlerin tuttuğu tutanaklar, kamera kayıtları ve emniyet aramalarında çıkan sonuçlar, inceleme süreçlerinin kaynağını oluşturuyor.