Gayrimenkul Uzmanı Sebahattin Aslan, yüzde 25 zam sınırının kalkmasıyla birlikte yeni kiracılar ile eski kiracılar arasında farklılık olabileceğini ifade etti. Aslan, "Ev sahiplerinin yeni kiracılar için farklı bir kira ücreti belirlemesi mümkün olabilir. Ancak mevcut kiracılar için değişiklik talep etme hakları olduğunu düşünmüyorum. Kiracılar arasında adil bir muamele sağlamak, ev sahipleri için de önemli bir önceliktir" dedi.

Kira fiyatlarında hareketlilik bekleniyor

Zam sınırının kalkmasıyla kira fiyatlarında belirli bir hareketlilik bekleniyor. Bu hareketliliğin, piyasanın talep ve arz dengesine, bölgesel ekonomik koşullara ve gayrimenkul sektöründeki diğer faktörlere bağlı olacağı belirtiliyor. Kiracıların ve ev sahiplerinin çıkarlarını dengede tutmak adına, kira artışları konusunda adil ve dengeli bir yaklaşım benimsenmesi gerektiği vurgulanıyor. Tefe Tüfe gibi ekonomik göstergeler de kararları şekillendirmede önemli rol oynayacak.

Ev sahiplerinin zam talepleri nasıl olmalı?

Ev sahiplerinin zam taleplerinin makul ve adaletli olması gerektiği vurgulanıyor. Ev sahiplerinin kira fiyatlarını artırırken, bölgesel ekonomik koşulları, gayrimenkul piyasasındaki trendleri ve kiracıların ödeme gücünü dikkate alması önemlidir. Ayrıca, zam miktarının açık ve önceden belirlenmiş olması, olası anlaşmazlıkları önleyebilir.

Konut kiralarında artış öngörülüyor

Samsun'da 3.4 büyüklüğünde deprem! Samsun'da 3.4 büyüklüğünde deprem!

Konut piyasasında yaşanan dinamikler ve arz-talep dengesi dikkate alındığında, kira fiyatlarında bir düşüş beklenmiyor. Aksine, konut fiyatlarındaki artış trendinin devam etmesi, kira fiyatlarında da yükselişe neden olabilir. Ekonomi yönetimi tarafından yapılan açıklamalara göre, konut fiyatlarında reel bazlı bir düşüş yaşansa bile, bu durum kiraları etkilemeyecek ve kira fiyatlarının artması daha muhtemel görünüyor.

Yatırım amaçlı konut alımlarında artış bekleniyor

Yüzde 25 zam sınırının kalkmasıyla yatırım amaçlı konut alımlarında bir artış bekleniyor. Bu düzenlemenin kalkmasıyla birlikte yatırımcıların daha fazla esneklik ve potansiyel getiri elde etme imkanı bulacağı öngörülüyor. Özellikle Temmuz ayı sonrasında satışlarda artışlar gözlemlenmesi bekleniyor. Yatırımcılara daha geniş bir kira artışı potansiyeli sunarak, konut alımlarının canlanması ve piyasada hareketliliğin artması bekleniyor.