Güncel

Yüzde 25 zam sınırı kalkıyor: Kiracıya çifte kontrat şoku

Temmuz ayında sona erecek yüzde 25 kira zam sınırının ardından, ev sahipleri kiracılara fahiş zam yapabilir mi? Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in açıklamalarına göre, yeni dönemde zam oranları enflasyona göre belirlenecek.

Abone Ol

Son iki yıldır uygulanan yüzde 25 kira zam sınırı Temmuz ayında sona eriyor. Bakan Mehmet Şimşek, dezenflasyon ortamına girildiğini belirterek, bu yıl Temmuz ayından itibaren zam oranlarının enflasyona göre belirleneceğini açıkladı. Temmuz ayında enflasyon oranının yüzde 60 seviyelerinde olması bekleniyor.

Hukukçular uyarıyor: kiracıya mahkeme yolu açık

Ev sahipleri mevcut enflasyon oranını yetersiz buluyor. Ancak hukukçular, kira sözleşmelerinde yıllık enflasyon oranının baz alınması gerektiğini vurguluyor. “Bunun üzerinde bir talepte kiracıya mahkeme yolu açıktır” uyarısında bulunan hukukçular, kiracıların haklarını savunmaları gerektiğini belirtiyor.

“Kimse yüzde 25’e uymadı”

Yuvam Emlak’ın sahibi Ersin Çetin, ev sahiplerinin Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) açıkladığı yüzde 60 enflasyon oranını bile yeterli bulmadığını ifade etti. Çetin, “Zaten piyasada bu oranlara uyanların sayısı oldukça azdı. Ara bulucuya dahi gidilse iki taraf ortalama yüzde 50-60’da buluşuyordu. Karşılıklı iyi niyetli yapılan zamlarda da ortalama oran yüzde 70-80’ler bandındaydı” dedi.

Zam sınırı kalktı ama...

Çetin, Temmuz sonrası ev sahiplerinin yüksek zam talepleriyle kiracılara baskı yapmaya başladığını belirtti. “Ancak sınır kalksa bile yapılan zam, yıllık enflasyon oranında olacak. Bu da ortalama yüzde 60’a tekabül edecek. Bunun üstündeki zam yasal değil. Bu sebeple kiracının ev sahibini dava etme hakkı var” dedi.

6 aylık kısa dönem kontrat uygulaması

Bazı ev sahiplerinin yüzde 60 oranındaki zamma bile razı olmadığını söyleyen Çetin, “Şimdi de yüzde 60’a takılmamak için 6 aylık kısa dönem kontrat imzalatmak isteniyor. Bu da yılda çift zam demek. Temmuz'da girdiniz, Ocak ayına kadar ödediniz. Ocak'ta yeni fiyattan Temmuz'a kadar bir sözleşme daha yapılıyor. Aslında bu yasal değil; ancak bu şartlarla ev verenler var” ifadelerini kullandı.

Kiracıya dava yolu açık

Hukukçular, Temmuz'dan sonra kira zam oranlarında serbest piyasanın değil enflasyon oranının belirleyici olacağını belirtiyor. Avukat Sibel Aslan, “Zam sınırı kalkıyor diye kiracılar tüm haklarını kaybetti diye bir durum yok. Enflasyonun üstünde zam için dava yolu açık. Yine yüzde 25 zam sınırında olduğu gibi enflasyon rakamı artışı belirleyecek. Anlaşamama durumunda ise ara bulucular devreye girecek” dedi.

Beş yıllık kiracılar için durum farklı

Beş yıldan fazla süredir aynı evde oturan kiracılar için durumun farklı olduğunu belirten Aslan, “Burada da yeni değerleme ortaya çıkıyor. Şayet kiracı beş yıl ve üstünde aynı evde oturuyorsa ev sahibi emsal fiyat belirleyebilir. Yine ara bulucularla ortak bir fiyat biçiliyor” dedi.