Sıcak hava dalgasına serinleme molası: 3-7 Temmuz arası hava değişiyor Sıcak hava dalgasına serinleme molası: 3-7 Temmuz arası hava değişiyor

Kira fiyatlarında 'yüzde 25'lik zam sınırı' bugün itibariyle sona eriyor. Sözleşme tarihi biten kiracı için artık 12 aylık TÜFE ortalamasına göre hesaplama yapılacak. 3 Temmuz'da paylaşılacak olan kira artış oranının yüzde 60'larda olacağı değerlendiriliyor.

Yenilenen Kira Sözleşmeleri İçin Karar
Mayıs ayında 12 aylık ortalama enflasyon yüzde 62.51 olarak ilan edilmişti. Bahsedilen bu oran üst sınır olarak uygulanacak. Ancak 1 Temmuz 2024'ten önce yenilenen kira sözleşmelerinde yüzde 25 artış sınırı geçerli olmaya sürdürecek. İş yeri kiralarında da mevcut TÜFE ortalaması kadar artış oranı yapılacak.


Uzmanlardan Ne Diyor?

Yüzde 60 seviyesindeki bir artışın, kira artış dönemi gelen sözleşmelere önemli oranda etki edeceği için ev sahibi ve kiracılar arasındaki anlaşmazlıkların çoğalacağını söyleyen uzmanlar, normale dönmenin zaman alacağını ifade ediyorlar.

Tahliye Konusunda Kiracılara Uyarı

Avukat Furkan Ökse "1 Temmuz 2024'ten itibaren 12 aylık ortalama TÜFE oranı kira artış oranı olarak kabul edilecek. Ev sahibinin rızası olmaksızın bu oranın altında artış yaparak ödeme yapan kiracılar açısından, ev sahipleri iki haklı ihtar nedeniyle tahliye davası açabilecek. Artış oranında yaşanan uyuşmazlık sonucu kiracının eksik artış yapması, kiracının kısa sürede tahliyesine sebep olabilir. Ev sahipleri ve kiracılar, kira artış oranları ve tahliye davaları konusunda bilgi sahibi olarak, haklarını koruma yolunda bilinçli adımlar atmalıdır" şeklinde konuştu.


Yüzde 25'lik zam sınırının geçen 2 yılda ev sahibi ve kiracı arasında önemli ölçüde anlaşmazlık yaşattığını belirten gayrimenkul uzmanı Hasan Ceran "Ev sahibinin TÜFE oranında zam yapması ve kiracının ödeme yapmaması durumunda kiracının tahliyesi talep edilebileceği gibi icra yoluna da gidilebilir" şeklinde ifade ettiler.