Güncel

13.EYAF Expo: Engelsiz Yaşam Fuarı'nda Yeni Politikalar ve Teknolojiler Tanıtıldı

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş ve Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, İstanbul Fuar Merkezi'nde düzenlenen 13. EYAF Expo Engelsiz Yaşam Fuarı ve Farkındalık Zirvesi'nde bir araya geldi.

Abone Ol

TBMM Başkanı Kurtulmuş, "Engellilerin hayatın bir parçası olması ve önlerindeki engellerin hızla azaltılması devletin temel sorumluluklarından biridir" ifadeleriyle konuştu.

EYAF Expo'ya, ayrıca Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak ile İstanbul Valisi Davut Gül de katıldı. Dünya Engelliler Günü çerçevesinde düzenlenen etkinlikte, TBMM Başkanı Kurtulmuş ve Bakan Göktaş, konuşmalarının yanı sıra fuar alanındaki stantları gezdi. Burada, engellilerin yaşam standartlarını artırmayı hedefleyen ulusal ve uluslararası firmaların ürün ve teknoloji tanıtımları ile belediyelerin ve sivil toplum kuruluşlarının engellilere yönelik hizmet sunumları sergilendi.Bakan Göktaş, Türkiye genelinde yüzde 7'yi kapsayan engelli bireylere yönelik hizmetlerin görünürlüğünü artırmak için çaba gösterdiklerini belirtti. 2005 yılında çıkarılan Engelli Kanunu ile engelli bireylerin haklarını korumaya aldıklarını ve dünyada bu alanda sözleşme imzalayan ilk ülkelerden biri olduklarını vurguladı. Ayrıca, Cumhurbaşkanı tarafından 2020 yılında Erişilebilirlik Yılı ilan edilmesiyle başlatılan çalışmaları hızlandırarak 2030 Engelsiz Vizyon Belgesi'ni kamuoyuyla paylaştıklarını ifade etti.

Bakan Göktaş, 2021 yılında II. Otizm Eylem Planı'nı duyurarak engellilik alanındaki çalışmaları ulusal politikaların ayrılmaz bir parçası haline getirdiklerini söyledi. Evde bakım yardımı, geçici misafir bakımı ve gündüzlü bakım gibi hizmet modelleriyle bakıma ihtiyaç duyan engelli vatandaşlar için aile odaklı hizmet programları yürüttüklerini açıkladı. Ayrıca, dijital platformlarda sunulan hizmetler, erişilebilirlik izleme ve denetleme komisyonları, engelsiz iletişim merkezi gibi projelerle engelli bireylere destek sağladıklarını belirtti.

Bakan Göktaş'ın konuşmasının ardından sahnede TBMM Başkanı Kurtulmuş'a hediye takdim edildi.