Güncel

20 Üniversitede 71 Yeni Yapay Zeka Programı Açılıyor

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Üyesi Prof. Dr. Derviş Karaboğa, yeni akademik yıl ile birlikte 20 üniversitede yapay zeka, dijitalleşme ve büyük veri alanlarında 21 lisans ve 50 ön lisans programı olmak üzere toplam 71 programın açılacağını duyurdu. Karaboğa, yapay zeka bölümlerinden mezun olanların geniş bir kariyer yelpazesiyle karşılaşacaklarını belirtti.

Abone Ol

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Üyesi Prof. Dr. Derviş Karaboğa, yeni akademik yıl ile birlikte 20 üniversitede yapay zeka, dijitalleşme ve büyük veri alanlarında 21 lisans ve 50 ön lisans programı olmak üzere toplam 71 programın açılacağını duyurdu. Karaboğa, yapay zeka bölümlerinden mezun olanların geniş bir kariyer yelpazesiyle karşılaşacaklarını belirtti.

Prof. Dr. Karaboğa, Türkiye'de 2024-2025 akademik yılında açılacak yapay zeka programlarının, yeni teknolojilere meraklı, sürekli öğrenmeye hevesli ve problem çözmeyi seven bireylere hitap edeceğini söyledi. Karaboğa, "Matematiksel ve analitik düşünme yeteneğine sahip öğrenciler, bu alanlarda avantajlı olacaktır. Yaratıcı ve yenilikçi fikirler geliştirebilme yeteneği, veri analizi ve programlama dillerine hakimiyet gibi beceriler, yapay zeka eğitimi sırasında edinilecek yeteneklerdir," dedi.

"Her Alanda Devrim Yaratma Potansiyeli"

Yapay zeka bölümlerinden mezun olanların teknoloji şirketlerinde yapay zeka mühendisliği, veri bilimcilik, makine öğrenimi uzmanlığı ve robotik mühendisliği gibi rollerde çalışabileceklerini vurgulayan Karaboğa, "Mezunlar sağlık, tarım, finans, otomotiv ve üretim gibi sektörlerde yapay zeka uygulamaları geliştirebilir ve uygulayabilirler. Bu alan, akademik çalışmalar yürütmek ve bilimsel üretimde bulunmak için de verimli bir alandır. Girişimcilik ruhuna sahip olanlar, kendi yapay zeka tabanlı start-up'larını kurarak yenilikçi projeler geliştirebilirler," diye ekledi.

"Bazı Dersler Merkezi Verilecek"

Karaboğa, YÖK'ün yapay zeka konusunda eğitim kalitesini yüksek tutmak amacıyla yeni bir model uygulamaya koymayı planladığını belirtti. "Bu modelde, kapasite açısından daha güçlü olan üniversitelerin koordinatörlüğünde bazı dersler merkezi olarak verilecek. Bu sayede üniversitelerdeki nitelikli akademik kadroların birikiminden tüm öğrenciler yararlanabilecek," dedi. Karaboğa, yeni açılacak programlarda dijital ekosisteme yönelik öğrenci kapasitesinin neredeyse ikiye katlanacağını ve ders içeriklerinin sektör temsilcileri ve bilişim uzmanlarının katkılarıyla geliştirileceğini vurguladı.

"Yapay Zekanın Dokunmadığı Meslek Kalmayacak"

Karaboğa, mühendisler, sağlık alanında çalışanlar, finans ve ekonomi profesyonellerinin yapay zekayı eğitimlerinin bir parçası haline getirmesi gerektiğini belirtti. Hukukçular için yapay zekanın kanunları ve vakaları analiz etme yeteneği ile önem taşıdığını söyledi. Sosyal bilimlerle ilişkili mesleklerde ise yapay zekanın, sosyal medya verisi gibi büyük veriler üzerinden insan davranışlarını analiz edebilme yeteneğiyle öne çıkacağını vurguladı. Karaboğa, "Robotik teknolojileri gerektirdiği fiziksel kısıtlar nedeniyle yazılım teknolojileri biraz daha yavaş ilerlemekte. Ancak sanatsal üretimin yapay zeka ile dönüşmeye başladığı bir dünyada, mesleklerin bildiğimiz hallerinden bahsedemeyiz," dedi.

Karaboğa, gelecekte yapay zeka alanlarının üniversite eğitimini de şekillendirmesini beklediklerini belirterek, "Sanal asistanlar ve kişiselleştirilmiş öğrenme, öğrencilerin öğrenme süreçlerini optimize edebilir. Özellikle mühendislik, tıp ve diğer uygulamalı bilimlerde, öğrencilere sanal ortamda pratik yapma imkanı sunacak sanal ve artırılmış gerçeklik uygulamaları da önemli araçlar olacak," dedi.