Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Erol Özvar, yapay zeka, yazılım ve dijital teknolojiler gibi hızla gelişen alanlarda nitelikli insan kaynağına olan ihtiyacın giderek arttığını belirtti. Bu ihtiyacı karşılamak amacıyla, bu akademik yılda 20 üniversitede yapay zeka alanında 51'i ön lisans, 20'si lisans olmak üzere toplam 71 yeni program açılacağını duyurdu.

Altın fiyatları yeni rekora hazırlanıyor! Yeni zirve ne zaman görülecek? Altın fiyatları yeni rekora hazırlanıyor! Yeni zirve ne zaman görülecek?

Özvar, İstanbul Üniversitesi Rektörlük Binası'nda düzenlenen 16. Karadeniz Bölgesi Rektörler Konferansı'nın açılış oturumunda yaptığı konuşmada, yükseköğretimin giderek küresel bir nitelik kazandığını ve uluslararası rekabetin önemli bir alanı haline geldiğini ifade etti.

Uluslararası Öğrenci Sayısında Artış Hedefi

Özvar, Türkiye'nin uluslararası öğrenci kabulünde önemli bir merkez haline geldiğini belirterek, "2023 yılı itibarıyla yaklaşık 200 ülkeden 350 bin uluslararası öğrenciye ev sahipliği yapıyoruz. UNESCO İstatistik Enstitüsü'ne göre, Türkiye şu anda dünyadaki uluslararası öğrencilerin yüzde 2,9'una ev sahipliği yapıyor. Yakın gelecekte uluslararası öğrenci sayımızı 500 bine çıkarmayı hedefliyoruz. Bir sonraki aşamada ise 1 milyona ulaşacağımıza inanıyoruz," dedi.

TR-YÖS ile Standartlaştırılmış Uluslararası Öğrenci Kabulü

Bu yıldan itibaren Türkiye'deki devlet yükseköğretim kurumlarına uluslararası öğrenci kabulünün sadece Türkiye Yurt Dışından Öğrenci Kabul Sınavı (TR-YÖS) ile yapılacağını belirten Özvar, sınavın ÖSYM tarafından Türkçe, Almanca, Arapça, Fransızca, İngilizce ve Rusça olmak üzere altı dilde yapılacağını açıkladı.

Yeni Burs Programları ve Destekler

Özvar, hem Türk hem de uluslararası öğrencilere yönelik yeni burs programları geliştirdiklerini ve bu kapsamda dört kategoride 415 kişiye burs sağlamayı hedeflediklerini açıkladı. Bu programlar arasında doktora öğrencileri, doktora sonrası genç akademisyenler, ücretli akademik izne ayrılacak bilim insanları ve uluslararası araştırmacılar bulunuyor.

Türkiye Yeterlilikler Çerçevesi (TYÇ) Logosu

Özvar, TYÇ logosunun bu yıl ilk kez Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzunda yer alacağını belirterek, 109 üniversiteden 898 programın TYÇ logosunu kullanma hakkına sahip olduğunu söyledi. Bu logo, mezunların uluslararası alanda tanınmasını ve istihdam olanaklarını artırmayı hedefliyor.

Yapay Zeka ve Dijital Teknolojilerde Yeni Programlar

Özvar, "İstihdam bağlantısı azalan programların kontenjanlarını kademeli olarak azaltıyoruz. Öte yandan istihdam açısından öne çıkan alanlarda yeni programlar açıyoruz. Yapay zeka, yazılım ve dijital teknolojiler gibi hızla gelişen alanlarda nitelikli insan kaynağına olan ihtiyacın giderek arttığını gözlemliyoruz. Bu ihtiyaçları karşılamak üzere bu akademik yılda 20 üniversitede yapay zeka alanında 51'i ön lisans, 20'si lisans olmak üzere toplam 71 yeni program açıyoruz," dedi.

Konferansa Özvar'ın yanı sıra İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Osman Bülent Zülfikar, TÜBİTAK Başkanı Hasan Mandal ve dünyanın çeşitli üniversitelerinden rektörler, dekanlar ve akademisyenler katıldı.