Güncel

Acil servisler doldu taştı! İshal ve kusma vakaları yüzde 50 arttı

Son dönemde havaların aşırı ısınmasıyla birlikte Türkiye genelinde mide bulantısı, kusma ve ishal vakalarında ciddi bir artış yaşanıyor. Ankara Etlik Şehir Hastanesi Acil Tıp Kliniği Uzmanı Doç. Dr. Yavuz Otal, özellikle bu şikayetlerle acil servislere başvuran hasta sayısında neredeyse yüzde 50 oranında bir artış olduğunu belirtti.

Abone Ol

Son dönemde havaların aşırı ısınmasıyla birlikte Türkiye genelinde mide bulantısı, kusma ve ishal vakalarında ciddi bir artış yaşanıyor. Ankara Etlik Şehir Hastanesi Acil Tıp Kliniği Uzmanı Doç. Dr. Yavuz Otal, özellikle bu şikayetlerle acil servislere başvuran hasta sayısında neredeyse yüzde 50 oranında bir artış olduğunu belirtti. Otal, bu durumun özellikle sıvı kaybı ile metabolizmanın dengesini bozabileceğini ve böbreklerin de bu durumdan olumsuz etkilenebileceğini vurguladı.

Norovirüsün de bu salgında etkili olabileceğine dikkat çeken Otal, bu virüsün belirtileri arasında kusma, karın ağrısı ve kansız ishal bulunduğunu söyledi. Norovirüsün kuluçka süresinin 12 ila 48 saat arasında olduğunu ve tedavinin genellikle 1-3 gün sürdüğünü ifade etti. Ayrıca, bu virüsün temas yoluyla bulaşabildiğini, özellikle anaokulları gibi yakın temasın sık olduğu yerlerde bulaş riskinin oldukça yüksek olduğunu belirtti. Otal, ishal ve kusma vakalarının 3 ila 5 gün sürdüğünü, bu sürenin aşılması durumunda mutlaka bir hastaneye başvurulması gerektiğini ekledi.