Güncel

Adli para cezalarında üst sınır değişti!

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı açıklamada, 1 Haziran 2024 tarihinde yürürlüğe giren yeni düzenlemeler hakkında bilgi verdi.

Abone Ol

Hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına istinaf yolu

1 Haziran 2024 itibariyle verilen hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararlarına karşı artık istinaf kanun yoluna başvurulabilecek. Ayrıca, verilen kararlar bakımından kanun yollarına başvuru süreleri "2 hafta" olarak uygulanacak ve bu süreler gerekçeli kararın "tebliğ edilmesiyle" başlayacak.

Adli kontrol ve tazminat hakları

Bakan Tunç, konutu terk etmemek veya bağımlılıktan arınmak amacıyla hastanede tedavi olmaya ilişkin adli kontrol yükümlülüğü uygulandıktan sonra hakkında kovuşturmaya yer olmadığı veya beraat kararı verilen kişilerin maddi ve manevi tazminat talep edebileceklerini açıkladı. Ayrıca, bazı koruma tedbirleri nedeniyle yapılan maddi ve manevi tazminat istemleri artık ağır ceza mahkemeleri yerine Tazminat Komisyonuna yapılacak.

Basit yargılama usulü ve kişisel verilerin korunması

Asliye ceza mahkemelerinde uygulanan basit yargılama usulünde, mahkeme kararlarına itiraz edilmesi halinde yargılamayı yapacak hâkimin belirlenme usulü değiştirildi. Bu değişiklik de 1 Haziran 2024 itibariyle uygulanacak. Özel nitelikli kişisel verilerin işlenme şartları ve kişisel verilerin yurt dışına aktarılması usulünde yapılan değişiklikler de aynı tarihte yürürlüğe girdi. Kişisel Verileri Koruma Kurulu tarafından verilen idari para cezalarına karşı sulh ceza hâkimlikleri yerine idare mahkemelerinde dava açılabilecek.

Adli ve idari para cezaları artırıldı

Bakan Tunç, adli para cezalarının alt sınırının 20 TL yerine 100 TL, üst sınırının ise 100 TL yerine 500 TL olarak belirlendiğini açıkladı. Ayrıca, ön ödeme miktarı bir gün karşılığı 30 TL yerine 100 TL olarak hesaplanacak. Ceza mahkemelerince doğrudan verilen adli para cezalarının kesinlik sınırı 3.000 TL’den 15.000 TL’ye çıkarıldı. İdari para cezalarına ilişkin sulh ceza hâkimliklerince verilen kararlara karşı yapılacak itirazların kesinlik sınırı da aynı şekilde 3.000 TL’den 15.000 TL’ye yükseltildi.