Kızını bıçaklayarak öldüren baba kendini savundu: Hiçbir baba kızına kıyamaz Kızını bıçaklayarak öldüren baba kendini savundu: Hiçbir baba kızına kıyamaz

Ailelerin karşı karşıya kaldıkları riskler ve tehditlere karşı korunmalarını hedefleyen yeni bir proje olan "Aile Rehberi Sistemi" hayata geçiriliyor. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş’ın açıkladığı bu projeyle, her aileye özgü koruyucu ve önleyici faaliyetler planlanarak, aile içi ihmal, istismar ve çatışmaların daha gerçekleşmeden önüne geçilmesi amaçlanıyor.

Aile Rehberi Sistemi Nedir?

Bakan Göktaş, bu sistemin aile hekimliği modeline benzer şekilde ailelere sosyal hizmetler sunacağını belirtti. Her ailenin bir "aile rehberi" olacak ve bu rehber, ailelerin sosyal hizmet ihtiyaçlarını tespit ederek yönlendirme yapacak. Bakan Göktaş, bu sistemin "güçlü aile, güçlü toplum" hedefi doğrultusunda sosyal bozulmaların etkilerini azaltmayı amaçladığını söyledi.

Bu sistemle birlikte, Türkiye genelinde "sosyal risk haritası" da oluşturulacak. Kadına yönelik şiddet, çocuk istismarı, bağımlılık gibi sosyal sorunlar mahalle mahalle analiz edilerek çözüm odaklı politikalar geliştirilecek. Adalet, İçişleri, Milli Eğitim, Sağlık ve Gençlik ve Spor Bakanlıkları ile koordinasyon içinde yürütülen bu çalışma, sosyal risklerin haritalanmasına ve çözüm stratejilerinin belirlenmesine katkı sağlayacak.

Üsküdar Üniversitesi Sosyoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Barış Erdoğan, aile rehberliği uygulamasının sosyal problemlerin erken tespiti ve çözümü açısından çok faydalı olacağını belirtti. Ailelerin ihtiyaç duydukları hukuki, psikolojik ve sosyal yardımları hızlıca alabilecekleri bir sistemin, aile hekimliği modeli gibi mahalle bazında yapılandırılmasının toplumsal fayda sağlayacağına dikkat çekti.