Güncel

AK Parti'den yeni taslak: 3 çocuğa asgari ücret kadar destek verilsin

AK Parti MYK toplantısında nüfus oranlarındaki düşüşün önüne geçmek için kolları sıvadı: Doğum parasına düzenleme yapılması. 3 çocuklu ailelere 17 bin lira bakım desteği sunulması. Tüp bebek tedavi yardımında yaş sınırının 45'e yükseltilmesi. Çocuk okul hayatına başlayana kadar anneye kısmi çalışma hakkı tanınması gibi birçok yeni çalışma gündemde.

Abone Ol

Ülkemizde 1965'te 7 olan doğurganlık oranının 2023'te 1,51'e düşmesi ve Türkiye'nin bu anlamda ilk kez OECD ülkeleri ortalamasının altına inmesiyle AK Parti, doğum oranını yükseltmek için kolları sıvadı.

SUNUM İÇERİĞİ VE BEKLENEN DÜZENLEMELER

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan liderliğindeki birkaç gün önce düzenlenen ve yaklaşık 3 saat sonra biten MYK toplantısında AK Parti Kadın Kolları Başkanı Ayşe Keşir, Türkiye'nin nüfus dinamikleri ve doğurganlık haritası üzerine bir sunum yaptı. Dünyada geçerli olan çeşitli politika setleri göz önüne alındığında tek seferlik maddi çocuk teşviklerinin çocuk sahibi olma kararını çok fazla etkilemediği, en başarılı sonuçların alındığı uygulamanın kamu destekli çocuk bakım hizmetleri olduğuna dikkat çekildi.

Kadın Kolları Başkanlığının doğum oranın hızlandırılmasına ilişkin tavsiyelerinden öne çıkan düzenlemeler şu şekilde:

  • Tüp bebek tedavisinde devlet desteği için belirlenen yaş sınırı, 40'tan 45'e çekilmeli. '
  • Anne dostu hastane' gibi uygulamalar daha fazla olmalı, devlet hastanelerinde doğum yapma cazip hale getirilerek doğumun ekonomik ve psikolojik yükü düşürülmeli.
  • Doğum izinlerinden sonra annelere çocuklarının ilkokula başlamasına kadar kısmi süreli çalışma hakkı getirilmeli.
  • 3 ve üstü çocuk sahibi olan ailelere kademeli olarak asgari ücret tutarında bakım desteği verilmeli.
  • Yenidoğan çocuklar için iki yıl süreyle bez ve mama yardımı yapılmalı.
  • İki ve üstü çocuğu olan ailelere araç ve konut alımı başta olmak üzere kademeli olarak vergi indirimleri ve avantajlar sağlanmalı.
  • Aile ve Gençlik Fonu uygulaması, kapsamı genişletilerek çocuk teşvikleri için de yararlanılmalı.
  • Doğum parası olarak verilen, 1'inci çocuğa 300 TL, 2'nci çocuğa 400 TL, 3 ve üzeri çocuğa 600 TL olan rakamlar düzenlenmeli.