Güncel

Akıncı, İsral basınında: Türk İHA'ları dikkat çekiyor

Türkler en iyi yeteneği gösterdi: İsrail basını Akıncı İHA'yı mercek altına aldı.

Abone Ol

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ve üst düzey İranlı yetkilileri taşıyan helikopterin düşmesinin ardından Türkiye'nin yardıma gönderdiği Akıncı İHA, enkazın yerini başarıyla tespit etti. İsrail basını, bu önemli görev sonrası Akıncı İHA'yı analiz etti.

Helikopter kazası sonrası kritik görev

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, Dışişleri Bakanı Emir Abdüllahiyan ve beraberindeki üst düzey yetkilileri taşıyan helikopterin düşmesinin ardından Türkiye, arama faaliyetlerinde kullanılmak üzere Akıncı İHA'yı görevlendirdi. Akıncı İHA, helikopterin enkazını tespit ederek önemli bir başarıya imza attı.

Gökyüzünde ay yıldız rotası

Görevini tamamladıktan sonra yurda dönen Akıncı İHA, Van'daki üssüne inmeden önce gökyüzünde ay yıldız rotası çizdi. Bu tarihi görev sırasında Akıncı, 7 saat 27 dakika boyunca uçuş gerçekleştirdi.

İsrail basınında geniş yankı

İsrail'in önde gelen gazetelerinden Jerusalem Post (JP), Akıncı İHA'yı mercek altına aldı. Gazete, "Analistler Türkiye'nin drone endüstrisinin Reisi'nin kaza yerini arama rolü nedeniyle ivme kazanacağını söylüyor" başlığıyla haberi duyurdu. Haberde, Türk drone endüstrisinin, İHA'nın İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi'nin helikopterinin düştüğü yeri tespit etmesinin ardından daha da önem kazandığı ifade edildi.

Akıncı'nın öne çıkan özellikleri

Jerusalem Post, Akıncı İHA'nın 40 bin feet yüksekliğe çıkabildiğini, 24 saat havada kalabildiğini ve hem havadan havaya hem de çarpışma önleme radarlarına sahip olduğunu belirtti. İHA'nın elektronik sisteminin yapay zekadan yararlandığı da vurgulandı.

Uzman görüşleri

Havacılık uzmanı Tolga Özbek, bu kadar yüksek irtifada uçabilen, uzun süre havada kalabilen ve gelişmiş kameralar taşıyabilen çok az sayıda drone olduğunu belirtti. Akıncı'nın bu özelliklerinin, yoğun sisle kaplı dağlık araziler gibi ulaşılması zor alanlarda değerli olduğunu söyledi.

Risk istihbarat şirketi RANE'nin Orta Doğu analisti Ryan Bohl ise Türk İHA'larının radar tespiti gibi Batılı teknolojilerle donatıldığını ve bu nedenle arama kurtarma operasyonlarında İran İHA'larından daha yetenekli olduğunu ifade etti. Bohl, Türkiye'nin NATO'nun bir parçası olarak bu teknolojilere erişim sağladığını belirtti.

Türkiye'nin drone kullanımı pazarlama fırsatı

BlueBay Asset Management'ta stratejist olan Timothy Ash, Türkiye'nin son dönemde drone kullanımının büyük bir pazarlama fırsatı olduğunu söyledi. Ash, Reisi'nin helikopter kazasında Akıncı'nın rolü için, "Türkler en iyi yeteneği gösterdi. Korkunç havalarda ve sert rüzgarlarda yerden yüz metre kadar yüksekte uçtuğunuzu hayal edin" dedi.