Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, "Diyanet'in Mekke'ye hac vizesiz giden Türk vatandaşlarını Suudi Arabistan makamlarına şikayet ettiği" iddiasının gerçek dışı olduğunu belirterek, "Bir tane vatandaşımızı bile Mekke'de kimseye şikayet etmedik." dedi.

Bayramlaşma Etkinliğinde Açıklamalar

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, Diyanet Hac İdare Merkezi'ndeki bayramlaşma etkinliğinde gazetecilerin sorularını yanıtladı. Erbaş, sosyal medyada yer alan "kaçak hacı" videoları ve Diyanet'in Mekke'de Türk vatandaşlarını Suudi Arabistan makamlarına şikayet ettiği iddiaları hakkında önemli açıklamalarda bulundu.

Tiryakilere Kötü Haber: Sigaraya Dev Zam Geldi! Yeni Fiyatlar Ne Kadar Artacak? Tiryakilere Kötü Haber: Sigaraya Dev Zam Geldi! Yeni Fiyatlar Ne Kadar Artacak?

Geçen Yılın Sıkıntıları ve Suudi Arabistan'ın Kararı

Geçen sene hac vizesi dışındaki vizelerle "kural dışı" hac ibadeti konusunda büyük sıkıntıların yaşandığını hatırlatan Erbaş, sadece Türkiye'nin değil, diğer ülkelerin de bu sıkıntıları yaşadığını belirtti. Suudi Arabistan'ın geçen sene yaşanan bu sıkıntıların ardından, 2023 yılı haccının hemen ardından hac vizesi sahipleri dışındakilerin hacdan 15 gün önce ve 15 gün sonrayı kapsayan sürede Mekke'de bulunmasını yasakladığına dair yazıları çeşitli ülkelere gönderdiğini ifade etti.

Resmi Yazılar ve Diyanet'in Tavrı

Erbaş, Suudi Arabistan'dan gelen bu resmi yazıları kamuoyuyla defalarca paylaştıklarını vurguladı ve şunları ekledi:

"Defalarca bunu paylaşmamıza rağmen yine de istenilen sonuç alınamadı. Vatandaşlarımızı hac vizesi almadan buralara, ticari veya seyahat vizesiyle getiren bazı yetkisiz şahıslar, belki şirketler oldu. Bizim işimiz sadece duyurmaktı, onun ötesinde bir yetkimiz de yok. Ticari veya seyahat vizesi almış kimseye 'Gidemezsiniz' deme yetkimiz yok. Gelenler çok büyük sıkıntılar yaşadı, vatandaşlarımıza büyük sıkıntılar yaşatıldı. Bununla ilgili 'Diyanet Mekke'de hac vizesiz gidenleri şikayet etti' diyorlar ya bu en basit ifadesiyle külliyen yanlış, gerçek dışı. Bir tane vatandaşımızı bile Mekke'de kimseye şikayet etmedik."

Videolar ve Çarpıtmalar

Söz konusu iddiayı ortaya atanların Diyanet İşleri Başkanlığından bir yetkilinin konuşmasının yer aldığı videoyu sosyal medyadan paylaştığını belirten Erbaş, bu videonun 2023 yılına ait eğitim seminerinde çekildiğini ve konunun yetkisiz şirketlerle ilgili olduğunu açıkladı. Erbaş, "Bunu 'Bizim Mekke'deki vatandaşlarımızı, Suudi Arabistan mercilerine şikayeti' şekline dönüştürmek tamamen çarpıtma, çok büyük bir çarpıtma. Burada bizim hiçbir arkadaşımız, tek bir vatandaşımızı Suudi Arabistan mercilerine şikayet etmemiştir." dedi.

Kotaların Dağılımı

Hac kotalarının dağılımına ilişkin sorulara da yanıt veren Erbaş, her ülkenin nüfusunun binde birine göre kotaların verildiğini ve Türkiye için bu rakamın 84 bin 942 olduğunu belirtti. Bu kotaların yüzde 60'ını Diyanet İşleri Başkanlığı, yüzde 40'ını ise TURSAB bünyesinde kurulan ve Diyanet İşleri Başkanlığı'nın denetimine tabi şirketlerin getirdiğini ifade etti. 150 civarında yetki almış, teminat vermiş şirketin vatandaşları hacca götürdüğünü ekledi.