Bu hafta küresel piyasalarda odak, Jackson Hole toplantısına çevrildi. Fed Başkanı Jerome Powell'ın yapacağı konuşmada faiz politikasıyla ilgili yeni ipuçları sunması beklendiği için altın fiyatlarına dair tahminlerde yeni zirveler gündeme geliyor.

BMI Baş Emtia Analisti Sabrin Chowdhury, 2024 yılı için altının birçok zirveye ulaşmasının beklendiğini belirtti ve altının güvenli liman olarak çekiciliğine dikkat çekti. Chowdhury, altının belirsizlikten güç aldığını ve 2024'te belirsizliğin zirveye ulaşacağını ifade etti.

Hamas'ın siyasi lideri İsmail Haniye'nin Tahran'da öldürülmesinin ardından İran'ın misilleme tehdidi İsrail ve İran arasında doğrudan bir çatışma riskini artırdı. İsrail ordusu yüksek alarma geçerken, ABD bölgeye güdümlü füze denizaltısı gönderdi.

Zafer Partisi kaynıyor... İfşasını paylaştı Zafer Partisi kaynıyor... İfşasını paylaştı

Fed'in faiz indirimi patikası da altın fiyatlarını etkileyen bir diğer önemli faktör. Temmuz'daki Fed toplantısı, yatırımcıların faiz indirimi beklentilerini artırdı. BMI analisti, Fed'in faiz indirimine başlaması durumunda altının ons başına fiyatının 2 bin 700 dolara yükselebileceğini öngördü.

Düşük faiz oranları, altın almanın fırsat maliyetini azaltarak, faiz getiren varlıklar karşısında altını daha cazip hale getiriyor.

Citi analistleri ise altın yatırımcılarının üç ila altı ay içinde yükseliş beklediğini belirtti. Banka, 2025 ortası için altının ons başına 3 bin dolar olabileceğini öngörürken, dördüncü çeyrekte fiyatının 2 bin 550 dolara geri çekilmesini tahmin ediyor.