Güncel

Araç sahibi olan herkesi ilgilendiriyor! Kullanılması zorunlu olacak...

Türkiye, akaryakıt sektöründe büyük bir devrim yapmaya hazırlanıyor. 8 milyon araç sahibini ilgilendiren Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi (UTTS) ile vergi kayıplarının önüne geçilecek ve cari açık azaltılacak. Tüm araçlara zorunlu olarak takılacak olan dijital etiketler, akaryakıt alımlarında usulsüzlüklerin önüne geçmeyi hedefliyor. Düzenleme ile her yıl milyarlarca liralık vergi kaybının son bulması bekleniyor.

Abone Ol

Yeni sistem ile vergi kayıpları önlenecek

Gelir İdaresi Başkanlığı'nın altyapı çalışmalarını yürüttüğü Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi (UTTS), akaryakıt sektöründe vergi kayıplarını durdurmak amacıyla 2025'te hayata geçirilecek. Her yıl milyarlarca liralık vergi kaybına yol açan usulsüz fatura kullanımını engellemek amacıyla oluşturulan bu sistem, akaryakıt sektöründe şeffaflığı artırmayı hedefliyor. Akaryakıt alımları sırasında, araç plaka bilgileri dijital olarak sisteme aktarılacak, böylece vergi indirimlerinden haksız yere faydalanılmasının önüne geçilecek.

Yerli sistem cari açığın azaltılmasına katkı sağlayacak

UTTS'nin bir diğer önemli özelliği ise yerli üretime dayalı bir altyapı kullanması. Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü'nün yönettiği bu sistem, yerli yazılım ve donanım üretimini teşvik ediyor. Almanya, İngiltere ve Çin gibi ülkelerden yapılan donanım ithalatının sona ermesiyle, dövizin yurt dışına çıkışı engellenecek ve cari açığın azaltılmasına katkı sağlanacak. UTTS'nin yerli üretim altyapısı 2025 yılında faaliyete geçecek ve yüksek teknoloji üretimiyle yerli teknoloji ekosistemi de güçlendirilecek.

Taşıtlara dijital etiket zorunluluğu geliyor

Düzenlemeye göre, Türkiye'de trafiğe kayıtlı 8 milyon taşıtın tümüne dijital etiket Taşıt Tanıma Birimi (TTB) takılması zorunlu olacak. Bu etiketler sayesinde, akaryakıt alımında plaka bilgileri otomatik olarak sisteme işlenecek ve usulsüzlüklerin önüne geçilecek. Son tarih ise 31 Aralık 2024. Bu tarihe kadar taşıtlarına TTB taktırmayan araç sahipleri, sistemden faydalanamayacak.

Akaryakıt sektöründe eşit rekabet ortamı sağlanacak

UTTS, akaryakıt dağıtım sektöründe eşit ve adil bir rekabet ortamı yaratmayı da amaçlıyor. Kurumsal ve ticari araç filoları için kullanılan Taşıt Tanıma Sistemi (TTS) ile araç sahiplerine indirim, vadeli ödeme ve hediye puanları gibi avantajlar sunuluyor. UTTS altyapısının kurulmasıyla TTS hizmeti sunulan istasyon sayısı da 7 binden 13 bine çıkarılacak. Böylece daha fazla araç sahibi, bu sistemden faydalanabilecek.

Bilgi güvenliği ve şeffaflık artacak

Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hekim, yaptığı açıklamada, UTTS'nin bilgi güvenliği ve şeffaflık sağlayacağını belirtti. Tüm taşıt plaka bilgileri, Türkiye'deki veri merkezlerinde depolanacak ve Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'nun denetiminde tutulacak. Bu da verilerin ülke içinde güvenli bir şekilde korunmasına olanak sağlayacak.

5,5 milyon taşıt daha sisteme dahil olacak

UTTS'nin devreye girmesiyle, TTS programlarına üye olmayan yaklaşık 5,5 milyon taşıt, merkezi altyapı sayesinde 13 bin akaryakıt istasyonunda TTS hizmetlerinden yararlanabilecek. Böylece tüm taşıtlar için kesintisiz hizmet sunulacak ve akaryakıt alımlarında kolaylık sağlanacak. Sistemin tam anlamıyla devreye girmesiyle vergi kayıplarının azaltılması ve sektörde şeffaflığın artırılması bekleniyor.