Güncel

Ayçiçek yağının fiyatı yükseldi! Etiketlerin değişmesi bekleniyor

Aşırı sıcaklar ve Ukrayna'da çekirdek stoklarının 1 milyon tonun gerisinde kalmasıyla, fiyatlar etkilendi. Ham yağ fiyatı son 1 ay içinde yaklaşık %20 oranında yükseliş kaydederek, tonu 870 dolardan 1030 dolara ulaştı. Uluslararası piyasada yükselişe geçen bu ham ayçicek yağı fiyatının ülkemizde etiketlere yansıyacağı değerlendiriliyor.

Abone Ol

Dünya çağında tarım alanında yükselişe geçen ham ayçiçek yağı fiyatlarının ülkemizde etiketleri değiştireceği değerlendiriliyor. Aşırı sıcaklar, Hindistan ve Avrupa'da yaşanan talep yoğunluğu dışında Ukrayna'da ayçiçek çekirdeği stoklarının 1 milyon tonun altına gerilemesinden kaynaklı ham yağ fiyatlarına yansıdı. Son 1 ayda ham ayçiçek yağının fiyatı yüzde 20'ye yakın yükselerartarak, 870 dolardan 1.030 dolara ulaştı.

Yüzde 10'luk artış bekleniyor

Uluslararası piyasada artan fiyatların iç pazara da yansıyacağını belirten sektör temsilcileri, bayram sonrası ve temmuz ayında ayçiçek yağının fiyatında yüzde 10'luk bir artışın yaşanabileceğini açıkladılar. Mevcıt durumda zincir marketlerin kendi markaları adı altına satışa sundukları 5 litrelik ayçiçek yağının fiyatı 195 liradan raflarda yerini alıyor. Markalı ürünlerin fiyatı ise 250 ile 279,95 lira arasında değişim gösteriyor. Yurtdışında son zamanlarda fazla yükselişlerin olduğunu belirten Kadooğlu Yağ Sanayi İthalat Müdürü Muzaffer Yıldırım, bir ay ön-ce 870 dolar seviyesinde olan ham ayçiçek yağı fiyatlarının şu anda 1.020 ile 1.030 dolara yükseldiğini belirtti.

"Talepten dolayı daha yüksek fiyat veriliyor"

Bunun temel sebebinin diğer destinasyonlardan daha fazla talepten dolayı daha yüksek fiyatların verildiğini söyleyen Yıldırım, "Rus ve Ukraynalı satıcılar, Hindistan ve Avrupa'dan gelen taleplerle fiyatı artırdılar. Özellikle Mısır'ın son yaptığı ihale, o günkü koşullara göre çok yüksek bir fiyatla sonuçlanınca ham yağ fiyatında bir anda artışa neden oldu.

Ayrıca, sezondan çok uzaklaştığımız için temmuz ve ağustos aylarında emtianın en dip olduğu döneme geldik. Şu anda temmuzun ikinci yarısı itibariyle Ukrayna'da çekirdeğin 1 milyon tondan daha az olduğu söyleniyor. Bu da fiyatların atması noktasında büyük bir etken olodu. Muhtemelen fiyatlar bu şekilde 1.000 dolar seviyesinde devam edecek gibi duruyor. Ne kadar artacağını zaman gösterecek" şeklinde konuştu.

Yurtiçi ve Yurtdışı Fiyat Farkı

Yurtiçinde ise Tarım Kredi Kooperatifi ve Trakya Birlik aracılığıyla fiyatların baskı altına alındığını belirten Muzaffer Yıldırım, özellikle bayram öncesinde ham ayçiçek yağının tonu 36 bin lira seviyesinde olduğunu söyledi. Söz konusu fiyatın bayram sonrasında bu seviyede kalmayacağını, yurtdışı fiyatının artış göstermesinden sonra ham yağın 38 ile 39 bin lira seviyesine gelebileceğinin konuşulduğuna dikkat çeken Yıldırım, "Bu fiyatın oluşması da gayet normal, şu anda düşük seviyelerde gitmesi zaten anormal bir durum. Yurtdışında tonunu 1.000 dolar ile hesaplandığımız zaman ve buna vergi de dahil ettiğimizde 1.360 dolara denk geliyor. Buna 20 dolar da masrafları eklediğimizde 1.380 dolar yapıyor. Bunu kurla çarptığımız zaman yaklaşık 45 bin lira fiyat ortaya çıkıyor. 36 bin lira yurtiçi fiyatken, yurtdışı maliyet 45 bin liraya yaklaşıyor ise bunun yukarı doğru bir düzeltme yapması normal" diye konuştu.

Bakanlığa Müracaat Edildi

Yurtiçi fiyatlarla ilgili dernekleri aracılığıyla bakanlığa müracaat ettiklerinin altını çizen Muzaffer Yıldırım, fiyatların manipüle edilmesinin söz konusu olduğunu, şu anda damping ve anti dampingin bulunduğuna dikkat çekti. Fiyatların zincir marketler dolayısıyla çok çok geride olduğuna belirten Yıldırım, "Ayçiçek yağı fiyatları, şu anda normalde olması gerekenin çok altında. Maliyetin altında fiyatlarla raflarda bulunuyor ve imalatçı firmalar çok büyük bir sıkıntı yaşıyor. Fiyat artışının bayramdan sonra birden raflara yansıması mümkün değil. 5 litrelik ayçiçek yağının fiyatı 300 lira olması da çok mümkün gözükmüyor. Fiyat 230 ile 250 lira civarına gelebilir. Fiyatın olması gereken seviye ise maksimum 250 lira civarında olur" dedi.