Güncel

Bakan Şimşek duyurdu: Tasarruf programında 1.5 ayda 54 milyar dolar girişi oldu

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, AK Parti Merkez Karar ve Yönetim Kurulu (MKYK) toplantısında önemli açıklamalarda bulundu. Bakan Şimşek, tasarruf programının 1.5 ayda 54 milyar dolarlık döviz girişi sağladığını belirtti.

Abone Ol

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, AK Parti Merkez Karar ve Yönetim Kurulu (MKYK) toplantısında önemli açıklamalarda bulundu. Bakan Şimşek, tasarruf programının 1.5 ayda 54 milyar dolarlık döviz girişi sağladığını belirtti.

Bakan Şimşek, MKYK toplantısında yaptığı sunumda, hükümetin ekonomi hedeflerini anlattı. Şimşek, öncelikli hedeflerinin tek haneli enflasyon, bütçe açığı ve kamu borcunda iyileşme olduğunu vurguladı. Ayrıca, piyasaya son 1.5 ay içinde 54 milyar dolar giriş olduğunu ifade etti.

"Kemer Sıkmaya Devam"

Tasarruf tedbirlerinin tavizsiz uygulanacağını belirten Bakan Şimşek, hükümetin ekonomi programında kararlı olduğunu söyledi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da bu programa tam destek verdiğini belirten Şimşek, "Cumhurbaşkanımız yerel seçimlere rağmen programdan taviz vermedi. Hazirandan itibaren enflasyonda düşüş başlayacak. Şu anda bıraksak kur düşecek, Merkez Bankası alım yapıyor. Ülkemize 1.5 ayda 54 milyar dolar döviz girişi oldu. Sıcak paraya sırtımızı yaslayamayız. Hedefimiz daha fazla doğrudan küresel yatırım çekmek. Bütçe açığı, Gayri Safi Yurt İçi Hasıla (GSYH) oranı yüzde 3'ün altında tutulacak. Kamu borcu/GSYH oranı yüzde 35'in altında kalacak" dedi.

"Enflasyon Yüksek Ama Düşecek"

Ekonomi modelini iyi anlamaları ve vatandaşa iyi anlatmaları gerektiğini ifade eden Bakan Şimşek, "Genel ekonomik görünümümüz iyi. Ekonomi programlarımızı halka açık seçik anlatın. Önceliğimiz alım gücünün artması ve enflasyonun yeniden tek haneye inmesi" diye konuştu. İstanbul'da düzenlenen Uluslararası Arap Bankacılık Zirvesi'nde de konuşan Şimşek, "Enflasyon yüksek ama düşecek, bunun için bir dezenflasyon programı geliştirdik. Şimdi bir yıllık geçiş dönemindeyiz ve dezenflasyon süreci artık başlamış durumda. Önümüzdeki 3 yıl enflasyonu düşürmeye devam edeceğiz" dedi.

Türkiye ve Arap Dünyası Arasında İşbirliği

Türkiye'deki yatırım fırsatlarına değinen Şimşek, Arap dünyası ekonomisiyle Türk ekonomisi arasında işbirliği kurulabilecek alanlar hakkında değerlendirmelerde bulundu. İki bölge arasındaki fırsatlara işaret eden Şimşek, aradaki siyasi ilişkilerin de çok iyi seviyede olduğunu belirterek, Arap dünyası ve Türkiye'nin birbirini tamamladığı çok sayıda alan bulunduğunu dile getirdi. Şimşek, son 50 yılda Türk müteahhitlerin 136 ülkede yarım trilyon dolarlık proje gerçekleştirdiğini ve Arap ülkeleri ile üçüncü ülkelerde de ortak inşaat projelerine girişilebileceğini belirtti.

Mali Tedbirlerin Reçetesi

Bakan Şimşek, geçen hafta kamuoyuna duyurulan kamuda tasarruf tedbirlerinin detaylarını paylaştı. Tedbirleri beş ana başlıkta toplayan Şimşek, mali tedbirlerin reçetesini şu şekilde açıkladı:

  1. Tasarruf tedbirleri tavizsiz uygulanacak.
  2. Vergi muafiyet ve istisnaları gözden geçirilecek.
  3. Vergide adalet ve etkinlik artırılacak.
  4. Kayıt dışılıkla mücadele hız kazanacak.
  5. Sektörel risk analizine göre kapsamlı vergi denetimi başlatılacak.

Fiyat İstikrarının Önemi

Bakan Şimşek, sunumunda fiyat istikrarının önemine de değindi. Makrofinansal istikrar ve öngörülebilirlik, kaynakların etkin tahsisi, uzun vadeli finansmana erişim, sürdürülebilir yüksek büyüme ve daha adil gelir dağılımı gibi faktörlerin altını çizdi.