Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in, sonraki vergi paketlerinde borsaya kazanç vergisi getirmek üzere çalışma başlattıklarını açıklamasının ardından, Borsa İstanbul’da sert bir düşüş yaşandı. Borsa İstanbul 100 Endeksi, %3,33 gerileyerek 10.292 puana düştü. Bankacılık hisselerindeki kayıp ise %4’e ulaştı.

Piyasanın Olumsuz Tepkisi Karşısında Geri Adım Atıldı

AK Parti'den, UEFA'ya Merih Demiral tepkisi AK Parti'den, UEFA'ya Merih Demiral tepkisi

Piyasanın yön değiştirmesi, Bakan Şimşek’in canlı yayında hazinenin borsadaki yatırımlardan elde edilen gelirlere yeni vergiler getirmeyi incelediğini söylemesinin ardından geldi. Bu açıklama, yatırımcılar arasında endişe yaratarak borsada sert düşüşlere yol açtı.

"Bizim Tercihimiz Vergilendirilmeyen Alanlardan Vergi Almak"

Bakan Şimşek, açıklamalarında Türkiye’nin vergi oranlarının OECD ülkeleri arasında en düşük seviyelerde olduğuna dikkat çekti. “Türkiye'de dolaylı vergilerin milli gelire oranı %9,1. AB'de bu oran %13,6. OECD ülkelerinde %10,5. Burada sorun doğrudan vergi gelirlerinin düşük olması. Esas oraya odaklanıyoruz. Bizim tercihimiz vergilendirilmeyen alanlardan vergi almak, yeni bir vergi yükü getirmek değil. Koparılan yaygaralar doğru değil.” dedi.

"Sonraki Paket İçin Borsa Kazançlarına Vergi Çalışılıyor"

Şimşek, “Bu vergi paketinde ne yapıyoruz. Çokuluslu şirketlere %15 asgari kurumlar vergisi getiriyoruz. Yurt içinde asgari kurumlar vergisi için çalışıyoruz. Bu pakette değil ama belki bir sonraki pakette borsa kazançlarının vergilendirilmesini çalışıyoruz.” ifadelerini kullandı.

"Vergiden Kaçmanın Cezalarını Artıracağız"

Bakan Şimşek, çok kazananları uyararak vergiden kaçınmanın cezalarını artıracaklarını ve denetimleri sıkılaştıracaklarını belirtti. "Giderek burada daha çok yapay zekayı devreye alacağız. Vergi denetim elemanlarımız için bütün teknolojileri devreye alacağız. Şu andaki pakette sermaye kazançlarının ilave vergilendirilmesi ilave çalışma gerektiriyor. Borsada işlem vergisinin arzu edilmeyen sonuçlar doğuracağına inandık. Borsa konusu bu paketin konusu değil. Ama vergilendirilmeyecek alan kalmayacak." diye konuştu.