Emlak vergisi muafiyetinde detaylar belli oldu! İşte yeni düzenlemede detaylar... Emlak vergisi muafiyetinde detaylar belli oldu! İşte yeni düzenlemede detaylar...

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, başıboş köpek sorununa dikkat çekerek, kuduz vaka sayısının ürkütücü boyutlara ulaştığını açıkladı.

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, başıboş köpekler ve kuduz vakalarındaki artışla ilgili önemli bilgiler paylaştı. Bakan Yumaklı, başıboş köpeklerin sorumluluğunu üstlenecek yasal bir kişi veya kurumun olmamasının, sorunun temel nedeni olduğunu vurguladı.

Bakan Yumaklı, 2018-2022 yılları arasında kuduz riskli temas sayısının ortalama 267 bin olduğunu belirtirken, 2023 yılında bu sayının iki katına çıkarak 438 bine ulaştığını ifade etti. Bu artışın insan hayatı ve sağlığı açısından ciddi bir tehlike oluşturduğunu dile getirdi.

Başıboş köpek sayısının 4 milyona yaklaştığını belirten Bakan Yumaklı, bu hayvanların yılda 1-2 kez doğum yaparak her seferinde ortalama 6-8 yavru doğurduklarını ve sürekli yer değiştirdiklerini söyledi. Bu durumun yerel yönetimlerin sağlıklı kayıt tutmasını ve net sayı belirlemesini zorlaştırdığını ekledi. Bilimsel verilere göre, başıboş köpeklerin çoğalmalarının kontrol altına alınabilmesi için bir yıl içinde toplam sayının %70'inin kısırlaştırılması gerektiğini vurgulayan Bakan Yumaklı, son 5 yılda ortalama 260 bin, bir yılda ise en fazla 350 bin köpeğin kısırlaştırıldığını belirtti.

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından Türkiye'nin kuduz riski açısından yüksek risk kategorisinde tanımlandığını hatırlatan Bakan Yumaklı, birçok ülkenin vatandaşlarını Türkiye'ye seyahat ederken kuduz riski ve başıboş köpek tehlikelerine karşı uyardığını söyledi.

İçişleri Bakanlığı verilerine göre, son 5 yılda hayvana çarpma ile gerçekleşen 3 bin 534 trafik kazasında 55 ölüm ve 5 bin 147 yaralanma vakasının kayıtlara geçtiğini belirtti.

Bakan Yumaklı, bu soruna dair yapılan sağduyulu tartışmalar, görüşler ve önerilerin doğru çözüme ulaşmak için son derece değerli olduğunu ifade etti. Bilim insanları ve konunun uzmanlarının gerçekçi çözüm önerileri ve vatandaşların desteği ile ülkenin bu sorunun üstesinden gelebileceğine inandığını belirtti.