81 ile yazılı talimat gönderildi

Son yıllarda Türkiye’ye yerleşmek isteyen yabancıların sayısındaki artış, evlilik yoluyla vatandaşlık alma işlemlerinde suistimallere neden oldu. İçişleri Bakanlığı, bu durumu kontrol altına almak için Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü aracılığıyla evlendirme memurluklarına yazılı bir talimat gönderdi. Talimatta, evlenmek isteyen yabancıların ülkede yasal kalış hakkının olmaması durumunda başvurularının kabul edilmeyeceği bildirildi.

Evlilik yoluyla vatandaşlıkta yeni önlem

Yazıda, Türkiye’ye gelen yabancıların, evlilik yoluyla ikamet izni alarak Türk vatandaşlığına geçiş yapmalarının yaygınlaştığı ve bu durumun suistimale açık olduğu belirtildi. 

Yasal kalış hakkı olmayanların başvurusu kabul edilmeyecek

Gönderilen yazıda, sınır komşularımızda yaşanan karışıklıklar nedeniyle 2000’li yılların başından itibaren Türkiye’ye gelen yabancıların sayısında büyük bir artış yaşandığı belirtildi. Türk vatandaşı ile evlilik yoluyla ikamet izni alınmasının, suistimale açık bir yöntem olduğu ve ülkemize yasal yollardan giriş yapmamış olan yabancıların evlilik işlemlerinin gerçekleştirilmesinin milli güvenlik açısından risk oluşturabileceği ifade edildi.

Özvar: Devlet üniversitelerinde lisans kontenjanlarının yüzde 98'i doldu Özvar: Devlet üniversitelerinde lisans kontenjanlarının yüzde 98'i doldu

Yeni düzenleme nasıl uygulanacak?

Yeni düzenlemeye göre, bir Türk vatandaşı ile evlenmek isteyen yabancıların veya iki yabancının evlenme işlemlerinde, yabancı uyruklu kişinin geçerli pasaportu veya pasaport yerine geçen belge ile birlikte ülkemizde yasal kalış hakkının bulunması gerekecek. Bu şartları taşımayan yabancıların evlilik başvuruları kabul edilmeyecek.