Tarım ve Orman Bakanlığı, eritme peynirinin kaşar peyniri olarak satışının engellenmesi ve tüketici menfaatlerinin korunması amacıyla yeni bir uygulamayı hayata geçiriyor. Fosfat ve sitrat tuzlarının tespitine yönelik yeni analiz yöntemleri geliştirildi ve ilgili laboratuvarlarda analizlerin 30 Eylül'den itibaren yapılması hedefleniyor.

Gıda Güvenilirliği İçin Yeni Önlemler

Tarım ve Orman Bakanlığı'ndan edinilen bilgilere göre, gıda güvenilirliğinin sağlanması ve tüketici menfaatlerinin korunması amacıyla çalışmalar aralıksız devam ediyor. Bu kapsamda, özellikle kaşar peynirlerinin kalitesine odaklanıldı. Türk Gıda Kodeksi Gıda Katkı Maddeleri Yönetmeliği ve Türk Gıda Kodeksi Peynir Tebliği'ne göre, kaşar peynirinde eritme tuzları olan fosfat ve sitratın kullanılmaması gerekiyor. Bu tuzların eritme peyniri olarak bilinen işlenmiş peynirlerde ise belirli limitler dahilinde kullanımına izin veriliyor.

Yeni Analiz Yöntemleri Geliştirildi

Eritme peynirinin kaşar peyniri olarak satışının engellenmesi amacıyla, fosfat ve sitrat tuzlarının tespitine ilişkin yeni analiz yöntemleri geliştirildi. Kontrollü şartlarda eritme tuzları ilave edilerek ve edilmeden üretilen kaşar peynirleri üzerinde yapılan çalışmalarda, fosfat tuzlarının analizleri için fosfor ve azot, sitrat tuzlarının analizinde ise kuru maddede sitrik asit kullanılarak iki yöntem belirlendi.

Eylül Sonunda Devreye Girecek

Güzellik merkezleri için bu işlemde kritik karar Güzellik merkezleri için bu işlemde kritik karar

Kaşar peynirlerinde fosfat ve sitrat tuzlarının tespitinde, fosfor/azot oranı 0,15, sitrat tuzları tespiti için ise kuru maddede sitrik asit oranı yüzde 0,45 olarak kullanılacak. Bu analizleri yapmaları için talimatlandırılan laboratuvarların validasyon/verifikasyon çalışmaları eylül sonuna kadar tamamlanacak. İlgili laboratuvarlarda analizlerin 30 Eylül'den itibaren yapılmaya başlanması hedefleniyor.