Güncel

Başıboş köpekler için yeni öneri: Uyutmaya 'komisyon' karar versin

Son zamanlarda büyük bir yankı uyandıran başıboş sokak köpekleri tasarısına yönelik kamuoyundan farklı öneriler geliyor. Toplumsal Etik Derneği, sokak köpeklerinin uyutulmasına ilişkin kararın bir komisyon tarafından alınmasının daha uygun olacağını belirtti.

Abone Ol

AK Parti üyelerinin üzerinde durduğu başıboş sokak köpekleri tasarısına yönelij kamuoyundan farklı yorumlar geliyor. Tasarıya ilişkin kamuoyundan gelen olumlu, olumsuz tepkileri bir araya getiren ve kanaat önderleriyle görüşmeler gerçekleştiren AK Parti Grup Başkanvekili Bahadır Yenişehirlioğlu çalışmasını Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Başkanı Vahit Kirişci'ye sundu. Ancak STK'lar konu hakkında görüş ve önerileri kamuoyu ile paylaşmaya devam ediyor.

'Uyutma' kararı komisyondan geçmeli

Toplumsal Etik Derneği, sokak köpeklerinin uyutulması yönünde kararın bir komisyon tarafından alınmasının daha uygun olanacağını savundu. Dernek, komisyonun tüm tarafların görüşlerini kapsayacak şekilde kurulması gerektiğini belirtti. Bu konuda, komisyonun belediyeler, meslek odaları, dernekler ile Tarım ve Orman Bakanlığı'ndan oluşması istendi. Dernek, sokak köpeklerinin bir araya getirilerek barınaklara alınması, kimliklendirilmesi, sahiplendirilmesi, kısırlaştırılması, uyutulması yönündeki talep ve isteklerin toplumsal ve etik yönüyle tartışılıp mutabakata varılmadan yasalaştırılmasının uygun olmayacağının altını çizdi. Kurulacak komisyonun yerel düzeyde de teşkilatlanmasını isteyen Toplumsal Etik Derneği, 'uyutma' kararının bu komisyonlarda alınmasının daha uygun olacağına dikkat çekti.

Sahipsiz köpeğin ağzından kurtarıldı

Sivas'ta başıboş köpeğin saldırısında başından ve yüzünden yaralanan, tedavi sürecinde 6 kez ameliyat edilen 7 yaşındaki Emir Ensar Akbulut, yaşadığı korku dolu günü hafızasından silemiyor. İlçeye bağlı Baharözü köyünde Muhammet ve Ayet Akbulut çiftinin 4 çocuğundan Emir Ensar, 9 Kasım 2023'te sokakta etli ekmek yerken sahipsiz bir köpeğin saldırısına maruz kaldı. Köpeğin, başından ve yüzünden yaraladığı Emir Ensar, akrabalarının yardımıyla hayvanın ağzından güçlükle kurtarıldı. Zor bir süreç geçiren Emin Ensar, 6 kez ameliyat oldu.

"Yaşadıklarımı yeniden hissediyorum"

Çok korktuğunu belirten Emir Ensar, "Kafam ve burnum çok ağrıyordu, gözümün üzerinde delik vardı. Köpek kafamı ve burnumu ısırdı. Köpekleri gördükçe çok korkuyorum ve titriyorum. Yaşadıklarımı yeniden hissediyorum" şeklinde konuştu. Hastanede 6 kez ameliyat edildiğini ve zor bir süreç geçirdiğini söyleyen Emir Ensar, "Sahipsiz köpeklerin toplanmasını istiyorum. Herkese saldırıyorlar, başka çocuklara, anne ve babalara da saldırabilirler" ifadelerini kullandı.

Baba Muhammet Akbulut ise oğlunu o şekilde gördüğünde psikolojisinin bozulduğunu belirterek, "6 sefer ameliyat oldu, 24 gün hastanede yattı. Hala kafasında ağrılar var. Kontrole götürdük, doktor iyiye gittiğini söyledi. Kafasında kalıcı hasar olmaması için tekrar bakılacak" dedi.

"Yol ortasında köpek olursa okula gitmiyor"

Köyde çok sayıda sahipsiz köpek bulunduğunu söyleyen Akbulut, şunları kaydetti: "Emir Ensar köpekleri görünce korkuyor, yanaşamayır ve titriyor. Daha önce köpeklerle haşır neşirdi, sırtına biner, köpekler hiçbir şey yapmazdı. Olaydan sonra köpekleri görünce okul yolundan kaç sefer geri geldi. Yol ortasında köpek olursa okula gitmiyor. İki sefer de öğretmen köpeklerden kurtarmış, köyde sahipsiz köpek çok. Bugün benim çocuğum yarın başkasının çocuğu. Hiçbir çocuğa zarar gelmesini istemiyorum."yorumlarında bulundu.