Kurban Bayramı tatili 15 Haziran Cumartesi günü saat 13.00’te başlayacak ve 19 Haziran Çarşamba günü sona erecek. Cumhurbaşkanı kararı ile kamu görevlileri perşembe ve cuma günü idari izinli sayılacak. Nöbet tutmak zorunda olanlar dışındaki memurlar toplamda 9 gün tatil yapacak. Okulların tatil olması nedeniyle birçok çalışan da yıllık izinlerini bu dönemde kullanmaya başlayacak.

İdari İzin ve Özel Sektör

Habertürk'ten Ahmet Kıvanç'ın haberine göre, idari izin kararı kamu kurumları için geçerli olup, özel sektör işyerlerini bağlamıyor. Ancak İş Kanunu’na tabi çalışanlar da yıllık izin kullanarak dokuz günlük tatilden yararlanabilir. İş Kanunu’na göre yıllık izin süreleri, tarafların anlaşması halinde bir bölümü on günden az olmamak üzere bölümler halinde kullanılabilir. İşveren kabul ederse, işçi yıllık iznini birer günlük bölümler halinde de kullanabilir.

Yıllık Ücretli İzin Günlerinin Hesabı

Yıllık ücretli izin günlerinin hesabında, izin süresine rastlayan ulusal bayram, hafta tatili ve genel tatil günleri izin sürelerinden sayılmaz. Buna göre, 15 – 23 Haziran tarihlerinde 9 gün tatil yapan bir işçi, fiilen 15 Haziran Cumartesi yarım gün, bayram sonrası perşembe, cuma ve cumartesi tam gün olmak üzere yıllık izninden toplamda 3,5 gün kullanmış sayılacak. Geri kalan 5,5 günlük iznin 4,5 günü bayram tatiline, son pazar günü de hafta tatiline denk geldiği için yıllık izin süresinden düşülmeyecek.

Telafi Çalışması

Bazı özel sektör işyerleri de kamuya paralel olarak 9 gün tatil uygulayacak. Kanuna göre, ulusal bayram ve genel tatillerden önce veya sonra işyerinin topluca tatil edilmesi durumunda, işveren dört ay içinde çalışılmayan süreler için telafi çalışması yaptırabilir. Örneğin, 9 günlük tatil kararı alınan işyerinde işçilere fazladan 3,5 gün izin kullandırılmış olacak. İşveren, bayram tatilini izleyen dört aylık dönemde telafi çalışması yapılmasını isteyebilir, ancak telafi çalışması günde üç saatten fazla olamaz.

Türk Hava Yolları'ndan Yeni Kampanya: Ucuz Biletler ve Avantajlı Uçuş Rotaları Türk Hava Yolları'ndan Yeni Kampanya: Ucuz Biletler ve Avantajlı Uçuş Rotaları

Bayramda Çalışma ve Ekstra Ücret

Bazı sektörlerde 9 gün süreyle tatil uygulanırken, turizm, sağlık personeli ile özel güvenlik görevlileri gibi bazı sektörlerde nöbetleşe çalışma devam ediyor. Milli bayram ve dini bayramlarda çalışan işçilere, çalıştıkları her gün için bir günlük ücret tutarında ödeme yapılması gerekir. Örneğin, bayramda 2 gün çalışan işçiye haziran ayında 30 gün yerine 32 günlük ücret ödenir. Bayramda çalıştığı halde fazla mesai ücreti ödenmeyen işçi, iş akdini haklı fesih yaparak kıdem tazminatını alıp işten ayrılabilir.