Güncel

Bir ülke daha maymun çiçeği vakası bildirdi

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), maymun çiçeği virüsünün uluslararası sağlık açısından önemli bir tehdit oluşturduğunu duyurdu. Virüs, Filipinler ve Endonezya'da da tespit edildi.

Abone Ol

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), maymun çiçeği virüsünün uluslararası sağlık açısından önemli bir tehdit oluşturduğunu duyurdu. Virüs, Filipinler ve Endonezya'da da tespit edildi.

Filipinler'de Maymun Çiçeği Vakası

Filipinler'de daha önce ülke dışına seyahat etmiş bir geçmişi olmayan bir bireyde maymun çiçeği virüsü tespit edildi. Sağlık yetkilileri, virüsün hızla tespit edilmesi için çalışmalarını sürdüreceklerini belirtti. Yetkililer, hastanın izolasyona alındığını ve tedavi sürecinin başarıyla tamamlandığını açıkladı.

Endonezya'da 14 Vaka

Endonezya'da ise bu yılın başından itibaren 14 kişide maymun çiçeği virüsü tespit edildiği bildirildi. Ülke genelinde ocak-ağustos döneminde meydana gelen vakaların ardından, sağlık yetkilileri ülkeye giriş yapan kişilerde virüs testlerini sıkılaştırdı. Endonezya, ülke genelindeki sağlık önlemlerini artırarak virüsün yayılmasını engellemeye çalışıyor.

DSÖ'den Acil Durum Kararı

DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, maymun çiçeği virüsünün uluslararası yayılma potansiyeli nedeniyle 14 Ağustos'ta DSÖ Acil Durum Komitesini toplama kararı aldı. Komite, maymun çiçeği virüsüyle ilgili durumu uluslararası öneme sahip bir halk sağlığı acil durumu olarak değerlendirdi. Afrika Birliği de Afrika kıtasında hızla yayılan virüs nedeniyle kıta çapında halk sağlığı için acil durum ilan etti.

Maymun Çiçeği Virüsü Nedir?

Maymun çiçeği virüsü, genellikle kemirgen hayvanlardan veya enfekte bireylerden bulaşmaktadır. Virüs, vücut döküntülerine temas, enfekte olmuş giysi ve eşyaların kullanılması veya vücut sıvılarıyla temas yoluyla bulaşabilir. Belirtiler arasında yüksek ateş, baş ağrısı, kas ağrıları, lenf bezlerinde şişlik ve ciltte su çiçeğine benzeyen kabarcıklar yer alır.

Hastalığın özel bir tedavi yöntemi olmamakla birlikte, antiviral ilaçlarla tedavi yapılmakta ve vakaların çoğu birkaç hafta içinde iyileşmektedir. DSÖ, virüsün adını 2022'de "mpox" olarak değiştirmiştir.