Güncel

Borsa İstanbul’da yeni rekor: BIST 100 endeksi tüm zamanların zirvesini gördü

Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı.

Abone Ol

Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, günün ilk yarısında 11.186,45 puanla rekor seviyeye ulaştı. Saat 13.00 itibarıyla, endeks önceki kapanışa göre 57,72 puan ve yüzde 0,48 artışla 11.117,57 puan oldu. Toplam işlem hacmi 50 milyar lira seviyesinde gerçekleşti. Bankacılık endeksi yüzde 1,77, holding endeksi ise yüzde 0,44 değer kazandı. Sektör endeksleri arasında en çok kazandıran yüzde 3,76 ile spor sektörü olurken, en fazla kaybettiren ise yüzde 2,07 ile iletişim sektörü oldu.

Küresel piyasalarda belirsizlik hakim

Analistler, küresel pay piyasalarında ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell'ın faiz indirimlerine başlamada geç kalmak istemediklerini belirttiği konuşmasına rağmen, ABD'de Donald Trump'ın başkanlık yarışındaki olasılığının artmasıyla ticaret savaşları ve jeopolitik risklerin tekrar yükselebileceği endişelerinin olduğunu ifade etti.

Trump'a yönelik saldırı başkanlık yarışını etkiliyor

Cumhuriyetçi Parti'den başkanlık için yarışan eski ABD Başkanı Donald Trump'ın hafta sonu Pensilvanya'daki mitingde kürsüdeyken silahlı saldırıya uğraması, hem başkanlık yarışının gidişatını hem de gelecek dönem ekonomi politikalarına yönelik beklentileri etkiledi. Analistler, bu saldırının ABD'de daha fazla siyasi çekişmeye neden olabileceği ve Trump'ın başkanlık yarışını kazanma ihtimalini artırdığını belirtti. Söz konusu durum, ABD'nin gelecekteki ekonomi politikalarını etkileyebileceği öngörülüyor.

Ticaret savaşları yeniden gündemde

Trump döneminde öne çıkan ticaret savaşlarının yeniden gündeme gelebileceği olasılığı, Çin başta olmak üzere bazı ülkelerin pay piyasalarında satış baskısının artmasına neden oluyor. Öte yandan, Fed Başkanı Powell'ın dünkü açıklamaları para piyasalarındaki fiyatlamaları netleştirirken, yıl sonuna kadar bankanın en az iki kez faiz indireceği kesin gözle bakılıyor. Powell, dün Washington Ekonomi Kulübü'nde yaptığı konuşmada, bu yılın ikinci çeyreğindeki üç verinin enflasyonun yüzde 2'ye düştüğüne dair güveni artırdığını ifade etti.