Vergi Belirsizliği Borsayı Baskılıyor

Borsa İstanbul'da işlem gören hisseler, vergiye ilişkin belirsizlikler nedeniyle düşüşe geçti. Dün kapanışta 29 Nisan'da aştığı 10 bin puan barajının altına düşen BIST 100 endeksi, marttan bu yana ilk kez 5 gün üst üste negatif kapanış gerçekleştirdi. Dün işlem gören hisse senetlerinden 17'si değer kazanırken, 82'si değer kaybetti. Bankacılık endeksi %0,37, holding endeksi %2,53 değer kaybetti. Sektör endeksleri arasında en çok kazandıran %3,30 ile madencilik, en çok kaybettiren %3,15 ile spor oldu.

A1 Capital günlük bülteninde, teknik göstergelerdeki güç kayıplarının sürdüğünü belirterek, "Dünkü kapanışın kısa vadeli desteğinin altında gerçekleşmiş olması geri çekilmenin devam edeceğine işaret ediyor" ifadelerine yer verildi.

Güncel Piyasa Durumu

Bugün sınırlı yükselişle güne başlayan endeks, %0,05 yükselişle 10.003,41 puandan açıldı. Günün ilk yarısında yükseliş eğiliminde hareket eden BIST 100 endeksi, saat 13.00 itibarıyla önceki kapanışa göre 98,06 puan artışla 10.095,97 puana çıktı. Toplam işlem hacmi 35,2 milyar lira oldu. Bankacılık endeksi %2,98, holding endeksi %0,49 değer kazandı. Sektör endeksleri arasında en çok kazandıran bankacılık, en çok kaybettiren ise %1,43 ile menkul kıymet yatırım ortaklığı oldu.

Bayram Sonrasına İşaret Edildi

21 Mayıs 2024'te 11.088,01 puanla rekor seviyeye ulaşan endekste, hisse senetlerine işlem vergisi geleceğine yönelik haberler endeksi baskılarken, bayram tatili nedeniyle T2 bakiye düzenlemeleri kâr realizasyonlarını artırıyor. 26 Nisan'dan beri ilk kez 10.000 seviyesi altında kapanış gerçekleştiren endekste belirsizliğin kalkması için işlem vergisi düzenlemesinin netleşmesi bekleniyor.

Tacirler Yatırım günlük bülteninde, vergi gündeminin yarattığı belirsizliğe vurgu yapılarak, "10.000 seviyesi altına sarkan BIST 100 endeksinde zayıf momentumun devam edeceğini düşünüyoruz. Üç haftada yaklaşık %10 geri çekilen Borsa İstanbul’da, aynı dönemde yerli ve yabancılar dahil olmak üzere aktif kurumlar bazında para çıkışı da 8 milyar TL’ye yaklaştı" ifadelerine yer verildi.

Bültende geri çekilmenin biriktirme fırsatı olduğu belirtilerek şunlar kaydedildi: "Kurban Bayramı öncesinde, risk alma iştahı sınırlı kalabilir. Sonrasına dair baktığımızda ise, BIST’te 12.500 civarındaki ortalama hedef endeks değerleri %25 civarında potansiyele işaret ediyor. Bu potansiyelin %30’ları aştığı noktalarda BIST’e yönelik iştah artacaktır. Gri Liste’den çıkış ve not artırım beklentileri bayram sonrasında fiyatlara daha belirgin girmeye başlayabilir. Bu nedenle, BIST’te düzeltme hareketi olarak gördüğümüz son geri çekilmenin, orta – uzun vadeli bir biriktirme fırsatı sunduğunu düşünüyoruz. Ancak, BIST üzerindeki belirsizliğin kalkması için işlem vergisi düzenlemesinin netleşmesi gerekiyor."

Bakan Işıkhan'dan emekli maaşlarına ilişkin açıklama: Refah artışı sürecek Bakan Işıkhan'dan emekli maaşlarına ilişkin açıklama: Refah artışı sürecek

Endeks Aşırı Satım Bölgesinde

İntegral Yatırım ise günlük bülteninde, "Teknik olarak 50 günlük ortalamasında günü kapatan endeks teknik göstergelerde aşırı satım bölgesine geldi. 10000 seviyesinden yukarı yönde tepkilerin gelmesi halinde 10400 seviyesine doğru hızlanma artabilir. Buna karşın 10000 seviyesinin altındaki seyirlerin devam etmesi halinde satış baskısının 9700 seviyesine doğru sürmesi beklenebilir" ifadelerine yer verildi. Ayrıca, bültende endeksi destekleyecek haberlerin bulunmamasının da teknik anlamdaki zayıf seyri desteklediği belirtildi. Gelecek hafta bayram haftası olduğundan nakde dönme konusunda çarşamba günü hareketlilik yaşanabileceğine de değinildi.

Şimşek ve Yılmaz'dan Vergi Açıklamaları

Borsa İstanbul'da Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz'ın vergiye dair açıklamalarına rağmen belirsizliğin yarattığı baskı sürüyor. Şimşek, kripto varlıklar ve borsa için kazanç üzerinden vergilemeyi şu anda gündeme almadıklarını, daha çok işlem bazında sınırlı bir ücret veya vergilendirme söz konusu olabileceğini belirtmişti. Yılmaz ise, "Bu konuda yapılan spekülasyonlara hiçbir şekilde itibar edilmemesi gerekir. Yapılan işlemler üzerinden bir bedel alma, o da çok cüzi yani işte 'On binlerde diyelim bir, iki gibi bir şey olur mu, olmaz mı?' bunun tartışmaları yapılıyor" şeklinde açıklamada bulunmuştu.