Geçen yıl Türk vatandaşlarının Schengen vizesine yaptığı başvurular, bir önceki yıla göre %30 arttı. Avrupa Birliği kaynakları, vize ret oranında anlamlı bir değişiklik olmadığını belirterek, vize reddi sorununa yönelik somut adımlar atılacağını ifade etti. Ayrıca, vize başvuru sürecinin kolaylaştırılması için çalışmaların sürdüğünü açıkladı.

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'ın açıklamaları

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, iş insanları ve öğrenciler başta olmak üzere Türk vatandaşları için vize kolaylığı sağlanması amacıyla hem AB ülkeleri yetkilileriyle hem de Avrupa Birliği kurumlarıyla görüşmeler gerçekleştirdiğini belirtti. Bu görüşmelerin ardından vize başvuru süresinin kısaltılması için çalışmalara hız verildi.

Samsun'da 3.4 büyüklüğünde deprem! Samsun'da 3.4 büyüklüğünde deprem!

AB kaynaklarından açıklamalar

Türkiye Gazetesi'ne konuşan üst düzey AB kaynakları, vize prosedürlerinin basitleştirilmesi için Brüksel düzeyinde çalışmalar yapıldığını doğruladı. Kaynaklar, "Türk vatandaşlarına vize verilmemesi gibi bir politika kesinlikle uygulanmıyor. Yüksek talep nedeniyle bazı teknik sorunlar yaşanıyor ve bu sorunların çözümü için hem üye devletler hem de Brüksel düzeyinde çalışmalar yürütülüyor" dedi.

Büyükelçiliklerde personel artışı

Bazı büyükelçiliklerin, başvurulara daha hızlı yanıt verebilmek için personel sayısını artırdığını belirten kaynaklar, bekleme süresini azaltmak ve vize verme sürecinin daha kaliteli olabilmesi için çaba gösterildiğini ifade etti. TIR ve kamyon şoförlerinin de yeterli ve hızlı bir şekilde vize alamamaları konusunda şikayetler olduğunu, bu nedenle tedbirlerin arttığını belirttiler.

Vize ret oranı sabit

Geçen yıl Türk vatandaşlarının Schengen vizesi başvurularının bir önceki yıla göre %30 arttığı, ret oranının ise geçen yılki seviyelere yakın olduğu bildirildi. Türk vatandaşlarına verilen çok girişli vizelerde dünyadaki en yüksek sayıya ulaşıldığı ve bu vizelerin %70 oranında çok girişli ve uzun süreli olduğu vurgulandı. Ayrıca, Türkiye’de geçen yıl 1 milyondan fazla vize başvurusu yapıldığı kaydedildi.