Güncel

Burs Vaadiyle Dolandırıcılık! Öğrenciler Sahte Vakıfların Tuzağına Düştü

Üniversite öğrencileri, burs vaadiyle dolandırıcıların hedefi oldu; sahte vakıfların önerdiği burslarla Papara hesapları açtırarak dolandırılan öğrenciler, yasa dışı para trafiğine karıştı

Abone Ol

**Öğrenciler Burs Vaadiyle Dolandırıldı

Üniversitelerin 9 Eylül'de açılacak olmasıyla birlikte, öğrenciler dolandırıcıların hedefi haline geldi. Dolandırıcılar, öğrencilere "burs vereceğiz" vaadiyle ulaşarak, Papara'dan hesap açtırıyor ve bu hesapları ele geçirip para trafiğini yönetiyor.

**Sahte Vakıflar ve Internet Siteleri

Dolandırıcılar, sahte burs vaatleriyle öğrencilere ulaşıyor. SMS, sosyal medya veya arama motorları üzerinden öğrencilere ulaşarak, adını taklit ettikleri vakıflarla burs vaat ediyorlar. Tespit edilen 8 sahte internet sitesi ve taklit vakıf isimleri şunlardır: Doğa ve Gelecek Vakfı (DOGEV), Yenilik ve Doğa Vakfı (YENVAK), Meltem Vakfı (MELVAK), Gençlik Burs Vakfı (GENÇLİKBURSVAKFI), Sevgiye Gelecek Vakfı (SEVGİYEGELECEK), Yeni Çınar Maddi Destek Vakfı, Yüce Kültür Vakfı ve Destek Vakfı Engelsiz Yaşam Eğitim Bursu.

**Dolandırıcılığın İşleyişi

Sahtekarlar, öğrencilere kendilerine ait bir numara ve e-posta adresi vererek Papara'dan hesap açtırmalarını sağlıyor. Bu hesaplar öğrenciye ait olup, sahtekarlar hesapları yönetiyor. Öğrenciler dolandırıldığını anladığında Papara'ya başvurarak hesabın kapatılmasını sağlıyor, ancak bu süreçte yapılan işlemlerden sorumlu oluyorlar. Dolandırıcılar genellikle yasadışı kumar ve kara para trafiğinde bu hesapları kullanıyor.

**Öğrencilerden Şikayetler

Dolandırılan öğrenciler, çeşitli bilgiler vererek Papara hesabı açtırdıklarını belirtiyor. Yağmur, "Burs başvurusu adı altında tüm bilgileri alıp, önce küçük bir miktar para göndermemi istediler. Daha sonra kandırıldığımı fark ettim" dedi. Aybüke, "Sahte vakıf adıyla bilgileri alıp, kendi adları altında bir hesap açtırdılar" şeklinde konuştu. Murat ise, "Burs vaatleriyle bilgilerimi alıp, hesabı doğrulamak için para göndermemi istediler. Sonradan dolandırıldığımı fark ettim" ifadelerini kullandı.

**Dikkat Edilmesi Gerekenler

Öğrencilerin burs tuzaklarına düşmemesi için güvenmedikleri web siteleri ve kişilerle kişisel bilgilerini paylaşmamaları gerekiyor. Gerçek burs veren dernek veya vakıflar, sosyal medya veya telefonla gelen doğrulama kodlarını istemez. Eğer adınıza bir hesap açıldıysa, ilgili kurumla iletişime geçerek hesabın kapatılmasını talep edin ve Emniyet'in siber suçlar birimine suç duyurusunda bulunun.