Güncel

Cepler Yanacak: Ulaşım Ücretlerine Zam Geldi

Kurban Bayramı için sayılı günler kala otobüs bilet tarifesi de güncellendi. Akaryakıt fiyatlarında bir değişiklik olmasa da, bilet ücretlerine yüzde 20-30 oranında zam uygulandı. İşte haberin devamı..

Abone Ol

Bayram tatilinin 9 gün olmasıyla beraber bazıları tatil, bazıları da memleket hazırlıklarına başladı. Ulaşım şirketleri açıklanan yoğun ilgiye yanıt sunmak için kara, hava ve demir yolunda ek seferler oluşturulması için hazırlıklar tamamlandı. Durum bu olsa da otobüs ücretleri dudak uçyuklatıyor. Mevcutta 4 kişilik bir ailenin İstanbul'dan otobüs ile Anadolu'nun yakın bir şehrine gidiş-dönüş bilet ücreti 12 bin lirayı kadar ulaşıyor. Güneydoğu ve Doğu Anadolu Bölgelerinin otobüs bilet fiyatları (4 kişilik bir aile) 16 bin lirayı aşıyor. Beş günlük araç kiralamanın ücreti ise 30 bin liraya dayanırken, uçak ile yolculuk etmek ise cep yakıyor.

BİLETLER 900 TL'DEN, 1.200 TL'YE ÇIKTI

Özellikle bayram gibi yoğun talep alan zamanlarda ulaşım şirketleri bilet fiyatlarına ilave zamlar uyguluyorlar. Bunu serbest piyasa ile yorumlayan şirket temsilcileri "Bizler de bu zamanlarda para kazanabiliyoruz" diyorlar. Ancak fiyat değişikliğinde şaşırtan bir durum var. Henüz üç ay önce sona eren Ramazan Bayramı'nda aynı güzergahlara verilen bilet fiyatları ile bugünkü fiyatlar arasında zam gözlerden kaçmıyor. Mesela 30 Mart 2024 tarihinde aynı otobüs şirketi İstanbul-Konya biletine kişi başı 900 lira ücret sunarken, 3 aylık süreden sonra yani şu an 1.200 TL fiyat sunduğu değerlendiriliyor. Bu zaman diliminde akaryakıt ücretlerine zam uygulanması da fırsatçılığı beraberinde getiriyor.

"SEBEBİ AKARYAKIT ÜCRETLERİ DEĞİL"

Konu hakkında değerlendirmelerde bulunan otobüs şirketi temsilcileri "Ramazanda böyle bir yoğunluk yaşamadık. Kurban Bayramı daha hareketli geçiyor. Fiyatlarda kısmen bir artış var. Bunun sebebi akaryakıt ücretleri değil. Yaşanan yoğunluk sebebiyle daha fazla ek sefer koyduk. Koyulan her ek sefer başına otobüs kiralamak durumunda kalıyoruz. Ayrıca şoför ve muavine de ayrıca para vermemiz lazım" ifadelerini kullanıyorlar.

UÇAK FİYATLARINA BAKILAMIYOR

Uçak fiyatlarının ise bakılamıyor. İstanbul'dan İzmir'e dört kişilik bir aile gidiş dönüş ücreti olarak 40 bin lirayı ulaşım ücretine ayrıması gerekiyor. Uzak bir yerde olan Mardin için de dört kişilik bir ailenin uçakla gidiş dönüş ücreti 72 bin lira olduğu ortaya çıkıyor. Diğer yandan otobüsler de istenilen saatler için biletlere kolaylıkla ulaşılırken, uçaklarda yer bulmak güç hale geldi. Bu sebeple uçak yolculuğu yapmak isteyenlerin, daha hızlı hareket etmeleri gerekiyor.

EKSTRA ÜCRET EKLENİYOR

Bayram tatilinde bir diğer ulaşım seçeneği olan araç kiralamaya da yoğun bir talep var. Çoğu şirkette araçlar bitmiş şekilde. Bayram döneminde en düşük model aracın günlük kiralama ücreti 2 bin liradan başlıyor. Bu rakam aracın modeline göre 5 bin liraya kadar çıkıyor. Dört kişilik bir aile beş gün için minimum 10 bin lira ödemek durumda kalıyor. Bu rakamların için de belli kilometre sınırları da var. Mesela 2 bin liraya kiralanan bir aracı günlük 400 kilometreye kadar kullanabiliyorsunuz. Bu rakam geçildiğinde ise ekstra ücret ekleniyor. Beş günde bir kiralık otomobile bayram süresi boyunca 20 bin lira kadar akaryakıt koyulacağı hesaplandı. Bu da yine toplamda 30 bin lirayı neredeyse aşıyor.

DİNLENME TESİSLERİNDE MENÜ FİYATLARINDA DEĞİŞİKLİK

Bayram tatili için seyahat edenler, dinlenme tesislerindeki fiyatları görünce şaşırmasınlar. Güzergah üzerindeki tsislerin yeme içme fiyatlarını bir anda yükseltilmesi vatandaşın sabrını taşırdı. Dört kişilik bir aile, yol güzergahındaki bir tesiste yemek yediğinde 1.500 TL civarında hesap ile karşı karşıya kalıyor. Diğer taraftan dinlenme tesislerindeki fiyatların normal zamana göre bayramda sürecinde zamlandırıldığı da belirtiliyor.