Seçim öncesi fiyat artışı ve kredi kartına taksit sınırı beklentisiyle ilk çeyrekte yüzde 15-20 artan satışlar, ikinci çeyrekte durgunluğa dönüştü. Bankaların kredi kartına 9'a kadar verdiği taksiti 2-3'e indirmesiyle satışlar yüzde 35'e kadar geriledi. Sektör temsilcileri, bu durumu "Bankalar 100 liraya da 50 bin liraya da 2-3 taksit yapıyor, piyasada durgunluk var" şeklinde değerlendirdi.

Dünya Gazetesi'nden Hamide Hangül'ün haberine göre, enflasyonist ortamda talep ve fiyat artışının bir kısır döngü oluşturduğu, son dönemde ise kredi kartı taksitlerinin azalmasıyla ekonomide soğumaya neden olduğu belirtildi. Yerel seçim öncesinde fiyat artışı ve kredi kartı taksit sınırı beklentisiyle yüzde 15-20 artan satışlar, ikinci çeyrekte durgunluğa dönüştü.

Bankaların kredi kartına kampanyalarla 9-12'ye kadar tanımladığı taksitleri, şimdi en fazla 2-3 ayla sınırlandırmasının sektördeki iç piyasa satışlarında yüzde 20-35 gerilemeye neden olduğu belirtildi.

Sektör temsilcileri, bankaların önceden kredi kartıyla yapılan alışverişlerde kampanyayla 3-4 taksit daha yaptığını, firmaların da taksitiyle bu rakamın 9'a kadar çıktığını, ancak şimdi bu rakamın 2-3'e indiğini ifade etti. Bu durumun maliyeti artırdığını ve piyasada durgunluğa neden olduğunu vurguladılar.

Konfor Grup İcra Kurulu Üyesi Akın Can, sektörün kritik bir dönemde olduğunu ve düğün sezonunun yaşandığını belirterek, bankaların kredi kartı taksit sınırının mobilya sektörünün doğasına uygun olmadığını ifade etti. Can, bu durumun sektörde yüzde 25-30 düşüşe neden olduğunu dile getirdi.

İstanbul Mobilya, Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Başkan Yardımcısı Ahmet Güleç ise dengesiz kurların emek yoğun sektörde azalışa neden olduğunu belirterek, finansmanın pahalandığı bir dönemde taksit sayısının artırılması gerektiğini vurguladı.

Başvuran kişilere geri ödemesiz kredi verilecek. Şartlar belli oldu Başvuran kişilere geri ödemesiz kredi verilecek. Şartlar belli oldu

Schafer Yönetim Kurulu Üyesi Murat Aslan, bankaların taksit sınırlamasının sektörde yaklaşık yüzde 35'lik bir daralmaya yol açtığını ifade etti. Aslan, bu durumun uzun vadede istihdama da etkisi olabileceğini dile getirdi.

MODOKO Başkanı Koray Çalışkan, taksit sınırlamasının sektörü olumsuz etkilediğini ve komisyon oranlarının yüksek olduğunu belirterek, iç piyasanın canlanması için taksit sayısının artırılması gerektiğini vurguladı.

Züccaciyeciler Derneği (ZÜCDER) Başkanı Mesut Öksüz, taksit sınırlamasının talebi etkilediğini ve sektörde yüzde 25-30 daralmadan söz edilebileceğini ifade etti.

Türkiye Beyaz Eşya Sanayicileri Derneği (TÜRKBESD) Üyesi Semir Kuseyri, taksit sınırlamasının beyaz eşya talebini artırdığını ancak bankaların düşük taksitlerinin sektörde daralmaya neden olduğunu belirtti.

Soyserin Grup Genel Müdür Yardımcısı Ozan Aras ise bankalarla anlaşarak komisyon yükünü üstlendiklerini ve taksit sayısını artırarak satışları artırdıklarını ifade etti.