CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Soma'da düzenledikleri Merkez Yönetim Kurulu (MYK) toplantısının ardından açıklamalarda bulundu.

Özel, "Partimizin belediye başkanları, popülizmin oyuncağı olmayacaklar. Arapça tabelalara saygısızlık, ana dili Arapça olan milyonlarca Türk vatandaşına yapılmış olur" ifadelerini kullandı.

PMYO için taban puan kaç? TYT'den kaç almak gerekiyor? Polislik başvuru ne zaman? PMYO için taban puan kaç? TYT'den kaç almak gerekiyor? Polislik başvuru ne zaman?

Arapça tabelalar konusundaki görüşleri de sorulan Özel, şu yanıtı verdi:

"Belediye başkanları toplantısında da aynı konuyu dile getirdim. İlgili yasal düzenlemeler çerçevesinde yabancı dilde tabelalar için düzenleme mevcut. Belediye başkanlarımıza tüm diller için bu düzenlemelere uymalarını tavsiye ettim. Ancak dikkat edilmesi gereken nokta şu; Arapça yazıların kanuna uygun olarak kaldırılması veya değiştirilmesi için gerekli prosedürlerin takip edilmesi, belediye başkanının bizzat müdahale etmesi gerekmektedir. Bu, gereksiz bir popülizmdir. Ülkemizde yaklaşık 6 milyon kişinin ana dili Arapçadır. Arapçaya yapılan saygısızlık, bu kişilere yapılan saygısızlık olarak algılanabilir. Ayrıca, Kur'an'ın orijinal dili Arapçadır. Bir CHP'li başkanın Arapça yazıyı kendi eliyle sökmesi, bu yazıyı Kuran ile ilişkilendirerek olumsuz bir algı oluşturabilir.

Arapçaya ve diğer yabancı dillere, kanunlar çerçevesinde aynı muamele yapılmalıdır. Gereksiz Arapça tabela karmaşasına karşı belediyelerimiz elbette mücadele etmelidir, ancak bu kurallara uygun bir şekilde yapılmalıdır. Biz sığınmacılara karşı değiliz, sığınmacı yaratan politikalara karşıyız. Bu, komşularımız arasında iç savaş çıkarmaya yönelik bir politikadır. Tüm siyasilere bir kez daha 'Arap' kelimesini küfür olarak kullanmaktan kaçınmalarını hatırlatıyorum. Çevremizde milyonlarca Arap komşumuz bulunmaktadır."