Güncel

Çin, Türkiye'yi Korumacı Vergiler Nedeniyle DTÖ'ye Şikayet Etti

Çin, Türkiye'nin otomotiv sektöründeki ek gümrük vergisi ve kısıtlayıcı önlemlerini korumacı olarak değerlendirip bu durumu Dünya Ticaret Örgütü'ne şikayet etti

Abone Ol

Çin, Türkiye'nin otomotiv sektörüne yönelik ek gümrük vergisi ve diğer kısıtlayıcı tedbirlerini korumacı önlemler olarak değerlendiriyor ve bu durumu Dünya Ticaret Örgütü'ne (DTÖ) şikayet etti.

Çin Ticaret Bakanlığı, Türkiye'den otomotivde uygulanan ek gümrük vergisi ve ithalat lisansı tedbirleri ile ilgili DTÖ nezdinde görüşmeler yapmasını talep etti. Bloomberg'in haberine göre, bakanlık sözcüsü, Türkiye’nin Çin'de üretilen elektrikli araçlara karşı "ayrımcı uygulamalarda" bulunduğunu ifade ederek, Türkiye’yi DTÖ kurallarını ihlal etmekle suçladı.

Çin Ticaret Bakanlığı sözcüsü, Türkiye’nin bu kararlarını "tipik bir korumacı önlem" olarak nitelendirerek, ülkenin DTÖ yükümlülüklerine uygun olarak "hatalı uygulamalarını" hemen düzeltmesi gerektiğini vurguladı.

İki ülke arasındaki gümrük vergisi ve ticaret politikalarıyla ilgili uyuşmazlıklar, DTÖ’nün uyuşmazlık çözüm mekanizması aracılığıyla ele alınıyor ve bu süreç konsültasyonlarla başlatılıyor. Türkiye, eylül ayında Çin'den ithal edilen elektrikli araçlar için daha sıkı şartlar getirmiş ve bu düzenlemeyi şarj edilebilir hibrit araçlar ile ticari araçları da kapsayacak şekilde genişletmişti. Ayrıca, haziran ayında Çin'den getirilen akaryakıt ve hibrit motorlu araçlara ek gümrük vergisi uygulanmaya başlanmıştı.