İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi Meteoroloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Toros, sıcaklık artışında en büyük etkenin küresel ısınma olduğuna dikkat çekti. Haziran ayının, kuzey yarımkürede tarihi sıcaklık rekorlarına ev sahipliği yaptığını ve Türkiye'nin de bu etkiden payını aldığını belirtti. Toros, küresel ortalama sıcaklık seviyesinin 3 Temmuz'da tüm zamanların en yüksek değerine ulaştığını vurguladı ve "Ülkemiz, yaklaşık 10 gün önce sıcak hava dalgasının etkisine girmişti. Şimdi ise Marmara Bölgesi'ne Afrika'dan yeni bir sıcak hava dalgası yöneldi." dedi.

MEB'den üniversite tercih sürecine rehberlik: Ebeveynlere özel kılavuz yayımlandı MEB'den üniversite tercih sürecine rehberlik: Ebeveynlere özel kılavuz yayımlandı

İstanbul'da Hissedilen Sıcaklık 40 Dereceyi Aşacak

Bağıl nem oranları nedeniyle İstanbul'da hava sıcaklığının 40 derecenin üzerinde hissedilebileceği belirtiliyor. Önümüzdeki hafta boyunca Marmara Bölgesi'ndeki sıcaklıkların mevsim normallerinin üzerinde seyredeceği tahmin ediliyor. Prof. Dr. Toros, sıcak hava şartlarının yaşamı olumsuz etkilememesi için vücuttaki su kaybını azaltmak ve uygun giyinmek gerektiğini hatırlattı.

Buharlaşma İstanbul'un Su Kaynaklarını Tehdit Ediyor

Bu sıcak hava dalgası, aynı zamanda su kaynaklarını da olumsuz etkileyecek gibi görünüyor. İstanbul Aydın Üniversitesi Dr. Öğretim Üyesi ve meteoroloji mühendisi Güven Özdemir, İstanbul'daki sıcaklığın 35 derece civarında olmasının, buharlaşmayla birlikte İstanbul'a su sağlayan barajlarda su seviyesinin azalmasına yol açacağını dile getirdi. Özdemir, su kullanım oranının da bu dönemde yükseleceğini belirtti ve vatandaşları, suyu tasarruflu kullanmaya çağırdı.