Asya Altyapı Yatırım Bankası (AIIB) Başkanı Jin Liqun, bankanın Türkiye'ye bugüne kadar 4,5 milyar dolar finansman sağladığını ve bu rakamı gelecek birkaç yıl içinde ikiye katlamayı hedeflediklerini belirtti. Jin, Türkiye'nin bankanın önemli üyelerinden biri olduğunu ve finansman imkanlarından en fazla yararlanan üçüncü ülke konumunda bulunduğunu vurguladı.

Çok yıllı finansman programı hazırlanıyor

Jin, Türkiye için 4,5 milyar dolarlık kredinin onaylandığını hatırlatarak, "Aynı zamanda çok yıllı finansman programı da oluşturuyoruz. Gelecek birkaç yıl içinde Türkiye'ye yönelik kredi programını ikiye katlamak istiyoruz. İhtiyaç ve talep var. 2024 yılı için çok iyi gidiyoruz. İnanıyoruz ki gelecek dönemde 8-10 milyar dolar veya biraz daha fazlasına ulaşabiliriz" dedi.

Türkiye ekonomisi ve büyüme potansiyeli umut verici

Türkiye ekonomisini yakından takip ettiklerini belirten Jin, "Ülke ekonomisinin yönetiminde önemli bir gelişme görülüyor. Mevcut durum şu an oldukça istikrarlı ve büyüme potansiyeli çok umut verici. Türkiye ile kamuda, özel sektörde partner olmaktan çok mutluyuz. Birlikte çalışarak bir fark yaratabileceğimize inanıyorum" ifadelerini kullandı.

Deprem sonrası acil finansman desteği

Jin, Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası sağlanan acil finansman desteğine de değinerek, büyük doğal afetlerden sonra yeniden yapılanmanın uzun bir süreç olduğunu anlattı. Deprem bölgesine sağlanan finansmanın iki aşamadan oluştuğunu belirten Jin, "300 milyon dolar finansman verildi. Bunun 200 milyon doları yol ve otoban gibi yıkılan altyapının onarılması için kullanılacak. Kalan 100 milyon dolar ise yerel banka aracılığıyla farklı projelere ulaştırılacak" dedi.

Sürdürülebilir kalkınmada enerji projelerinin rolü

MEB'den üniversite tercih sürecine rehberlik: Ebeveynlere özel kılavuz yayımlandı MEB'den üniversite tercih sürecine rehberlik: Ebeveynlere özel kılavuz yayımlandı

AIIB Başkanı Jin, finansman sağlanan projelerin ülkelerin sıfır emisyon hedefleriyle uyumlu olduğunu belirterek, "Türkiye için de yenilenebilir enerji, enerji temini ve iletimi konularına büyük önem veriyoruz. Net sıfır emisyona geçişin sağlanması için hükümetle birlikte çalışmanın önemli olduğuna inanıyoruz" değerlendirmesinde bulundu. Ayrıca, enerji üretiminin yanı sıra iletim sistemlerinin de önemine değinerek, modern ve verimli iletim sistemlerinin enerji kayıplarını minimize edeceğini vurguladı.