Güncel

Dijital Telif Yasası'nda son viraj: Emek hırsızlığının önüne geçilecek

Özellikle basın alanı olmak üzere dijital alanda içerik üretimi birçok kitlenin heyecanla beklemiş olduğu Dijital Telif Yasası neredeyse tamamlandı. İşte yeni çalışmanın detayları..

Abone Ol

Dünya çapında olduğu gibi Türkiye'de de reklam kazançları dijitale doğru yol alırken, reklam payının büyük bir bölümünü içerik üretimi yapmayan ancak habercilerin ürettikleri içerikleri izinsiz ve bedelsiz şekilde sayfalarında yayınlayan platformlar sağlıyor. Bu konudan dolayı TBMM'de çalışmaları devam eden Dijital Telif Yasası basın sektörü ve içerik üreticilerini yakından ilgilendiriyor.

"EMEKLE ÜRETİLEN İÇERİKLER KORUNMUŞ OLACAK"

Ulaştırma Bakan Yardımcısı Sayan, INBUSINESS'ın II. Sürdürülebilir Yüzyıl Zirvesi'nde Sabah Gazetesi Ankara Temsilcisi Okan Müderrisoğlu moderatörlüğünde düzenlenen oturumda hem Dijital Telif Yasası hem de son olarak Milli Güvelik Kurulu (MGK) bildirisine de dahil olan yapay zeka projelerien ilişkin açıklamalarda bulundu. Sayan, Dijital Telif Yasası çalışmalarına yönelik şu yorumları yaptı:

"Türkiye Büyük Millet Meclisi Dijital Mecralar Komisyonu basın-yayın kurumlarının ürettiği haberin farklı mecralarda kullanılmasının önüne geçilmesi amacıyla Dijital Telif Yasası çalışmalarını başlattı. Dijital Telif Yasası genel itibarıyla içerik üreten kişi ile kurum ve kuruluşların ürettikleri içeriğe ilişkin telif haklarını koruma altına almayı amaçlıyor.
Yani bir şekilde emek hırsızlığının önüne geçmek istiyor. Diğer bir ifadeyle, dijital içeriklerin hak sahiplerinin izni alınmaksızın telifsiz şekilde kullanılmasının önüne geçmek ve içerik sahiplerinin emeğinin hakkını vermek amacıyla bu yasa çalışmasına ihtiyaç duyuldu. Geçtiğimiz haftalarda gerek Bakanlığımız gerekse Rekabet Kurumu ve Kültür ve Turizm Bakanlığı konu ile ilgili Meclis'te sunumlar yaptılar.
Her şeyden önce emekle üretilen içerikler korunmuş olacak. Meclis'teki çalışmalar devam ediyor ve birkaç kurumla birlikte bu çalışmalar yürütülüyor. Çalışmalar tamamlandığında ilgili olduğu ölçüde kamuoyu ile de paylaşılacaktır."


YAPAY ZEKA İLE BİRÇOK TEHDİT ENGELLENİYOR

Sayan, yapay zeka çalışmaları hakkında ise yapay zeka algoritmalarının, sürekli güncellenerek ve yeni tehditlerle beslenerek zararlı aktiviteleri saptamada ve bunlara karşı etkili bir savunma mekanizması oluşturmada önemli bir rol oynadığının altını çizdi.
Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) adı altında faaliyetlerini sürdüren Ulusal Siber Olaylara Müdahale Merkezi'nde (USOM) Ar-Ge çalışmalarıyla yapay zeka teknolojilerini optimize ederek zararlı aktiviteleri tespit etme, tehditleri önceden belirleme ve mücadele etme yetenekleri geliştirildiğini söyleyen Sayan, "Özellikle AZAD projesi kapsamında, doğal dil işleme ve yapay öğrenme teknikleriyle Türkiye'deki kullanıcıları hedef alan oltalama adresleri, faaliyete geçmeden önce veya geçtiği anda tespit edilip engellenerek önemli bir başarı elde edilmiştir" ifadelerine yer verdi.