İzmir'de yaşayan 20 yaşındaki Cem Şahin, lenf kanseri tedavisi için kemik iliği nakline ihtiyaç duyuyordu. Türkkök tarafından uygun bir donör bulundu, ancak donör son anda vazgeçti. Bu beklenmedik karar, Cem Şahin'in hayatına mal oldu.

2023 Mayıs ayında lenfoma teşhisi konulan Cem Şahin, kemoterapi tedavilerinden sonuç alamayınca kök hücre tedavisine başlatıldı. Uygun bir donör bulma çalışmaları kapsamında Türkkök ve Kızılay iş birliği yaptı. İlk üç donör çeşitli nedenlerle donör olmaktan vazgeçti. Sonrasında bulunan donör, Şubat ayında dövme yaptırdığı için uygun görülmedi ve bekleme süresine tabi tutuldu.

Mayıs ayı sonunda yapılan check-up sonrası Cem Şahin'e en ağır kemoterapi uygulanmaya başlandı. Bu süreçte donör de gerekli iğnelere başladı, ancak üçüncü iğneden sonra donör vazgeçti. Donörün vazgeçtiği haberinin gecikmesi ve ağır kemoterapinin vücutta yarattığı deformasyon nedeniyle Cem Şahin'in durumu hızla kötüleşti. Anne Filiz Şahin, oğlunun bu süreçte yaşadığı acıları ve tedavi sırasında yaşanan eksiklikleri detaylı bir şekilde anlattı.

Cem Şahin'in annesi Filiz Şahin, Sağlık Bakanlığı, Türkkök, hastane ve donörün sorumluluklarını yerine getirmediğini belirterek yasal süreç başlatacağını açıkladı. Şahin, Avrupa'da donörlerin önceden hazırlanıp hücrelerinin dondurulduğunu ve bu uygulamanın Türkiye'de de yapılması gerektiğini savundu. Donörün son anda vazgeçme hakkının olmaması gerektiğini vurgulayan aile, bu tür durumların önüne geçilmesi için prosedürlerin gözden geçirilmesini talep etti.

Antalya'da Su Fiyatlarına Yüzde 446 Zam Şoku Antalya'da Su Fiyatlarına Yüzde 446 Zam Şoku

Baba Fermani Şahin, Türkkök'ün prosedürlerinde eksiklikler olduğunu ve donörlerin vazgeçme haklarının bulunmaması gerektiğini ifade etti. Şahin, çocuğuna ağır kemoterapi uygulanmadan önce donörün kesin olarak hazır edilmesi gerektiğini belirterek, bu süreçte yaşanan ihmallerin Cem'in ölümüne neden olduğunu söyledi.

Aile, benzer acıların başkalarının yaşamaması için yetkilileri harekete geçmeye ve gerekli düzenlemeleri yapmaya çağırdı.