Dünya Bankası, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) ekonomisinin bu yıl yüzde 2,7 büyümesinin beklendiğini duyurdu. Bankanın son Makroekonomik İzleme Raporu'nda, "Kıbrıs Türk toplumunun ekonomik performansı" değerlendirildi.

Bankadan yapılan açıklamada, KKTC'de 2023'te önemli bir toparlanma yaşandığı ve reel Gayrisafi Yurtiçi Hasıla'nın (GSYH) Kovid-19 salgını öncesi seviyeyi aştığı belirtildi.

Geçen yıl iş gücü piyasasında önemli kazanımların olduğu vurgulanan açıklamada, 9 bin 600'den fazla yeni istihdamın yaratıldığı ve bunun yüzde 44'ünün kadınlar tarafından doldurulmasıyla kadın istihdamında tarihi bir rekorun kırıldığı ifade edildi.

ÖSYM Başkanı Ersoy Açıkladı! 2024 YKS Birincileri Belli Oldu ÖSYM Başkanı Ersoy Açıkladı! 2024 YKS Birincileri Belli Oldu

Açıklamada, KKTC ekonomisinde salgın sonrası dönemde enflasyonun hala önemli ölçüde yüksek kalmaya devam ettiği belirtildi.

GSYH büyümesinin bu yıl yüzde 2,7'ye yavaşlayacağının tahmin edildiği aktarılan açıklamada, yeşil ve dijital dönüşüme yönelik stratejik yatırımların yanı sıra Yeşil Hat geçişlerinde, ticarette ve iş gücüne katılımda devam eden artışların sürdürülebilir büyüme fırsatları olduğu vurgulandı.

Açıklamada, yapısal zorlukların üstesinden gelinmesi ve ekonomik dayanıklılık ile rekabet gücünün artırılması için güçlü politika yanıtları tavsiye edilirken, en yoksul ve savunmasız kişilere acil durum desteği sağlanması, enerji güvenliğinin güçlendirilmesi, afet risk yönetiminin ilerletilmesi, özel sektörün rekabetçiliğinin hızlandırılması ve salgına bağlı kayıpların azaltılması için insan sermayesine yatırım yapılması gibi politika önerilerine yer verildi.