Güncel

Dünyanın En Güçlü Pasaportları Belli Oldu: Türkiye Üç Basamak Yükseldi

Henley & Partners, dünyanın en güçlü pasaportları listesini her üç ayda bir güncelleyen Henley Pasaport Endeksi’ni yayınladı. Pasaportlar, sahiplerinin vizesiz gidebildiği ülke sayısına göre sıralanıyor. Listede bu dönem Türkiye'nin sırası da yükseldi.

Abone Ol

Endekste son beş yılda birinciliği elinde bulunduran Japonya, bu yıl ilk kez tahtını Singapur'a devretti. Singapur pasaportu, dünya genelinde 227 turistik noktadan 192'sine vizesiz giriş sağlayabiliyor ve bu özelliğiyle dünyanın en güçlü pasaportu olma unvanını kazandı. Almanya, İtalya ve İspanya, 190 ülkeye vizesiz girişle ikinciliği paylaşırken, Japon pasaportu 189 ülkeye vizesiz girişle üçüncülüğe geriledi.

Amerika'nın Puanı Artmadı, En Zayıf Pasaportlar Açıklandı

ABD, Henley Pasaport Endeksi'ndeki puanını son on yılda en az artıran ülke oldu. 2013 ile 2023 yılları arasında sadece 12 yeni destinasyonu vizesiz erişime açabildi.

Ayrıca endekste, vizesiz seyahat edilebilecek en az ülkeye sahip olan Afganistan, Irak ve Suriye pasaportları, 27 puanla dünyanın en zayıf üç pasaportu oldu.

Türkiye'de Vizesiz Seyahat Arttı

Henley & Partners Türkiye Direktörü Burak Demirel, seyahat edenlerin vizesiz ziyaret edebilecekleri ortalama yer sayısının 2006'da 58 iken 2023'te neredeyse iki katına çıkarak 109'a yükseldiğini belirtti.

Bu dönemde Türkiye, 53. sıradan 50. sıraya yükseldi. Bu yükselişle birlikte Türk pasaportu ile vizesiz girilebilen ülke sayısı 114'e yükseldi.

Son On Yılda Hangi Ülkeler Yükseldi?

Endeks kavramının yaratıcısı ve Henley & Partners Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Christian H. Kaelin, son on yılda BAE'nin 107 vizesiz merkezin eklenmesiyle sıralamada 44 basamak yükselerek 56. sıradan 12. sıraya çıktığını belirtti. İkinci en çok yükselen ülke ise Kolombiya oldu.