Güncel

E-Devlet Üzerinde Paranız Birikmiş Olabilir! İşte Hesabınızın Kontrol Etmenin Yolu

BDDK düzenlemesi kapsamında, e-Devlet üzerinde biriken paraların vatandaşlar tarafından öğrenilmesi için basit adımlar bulunmaktadır.

Abone Ol

BDDK düzenlemesi kapsamında, e-Devlet üzerinde bulunan Takasbank'ta biriken paralar hakkında bilginiz var mıydı? Vatandaşlar çoğunlukla maaşlarından kesilen paraların nereye gittiğini öğrenme fırsatı buldular. Pek çok kişinin haberdar olmadığı, ancak e-Devlet üzerinde biriken paraları sorgulamanın yolunu sizin için derledik.

e-Devlet üzerinde biriken paranızı öğrenmek için en basit yol şu adımları izlemektir: Öncelikle e-Devlet sistemine giriş yapın. Arama kısmına "para ve varlıklarım" sekmesine tıklayın. Sonrasında çıkacak olan "birikmiş para sorgulama" butonuna basın. Burada herhangi bir ayarlama yapmadan "Takasbank" seçeneğine tıklayın ve ardından aşağı inerek birikmiş parayı görebilirsiniz.

Uzun süredir çalışan birçok kişide yıllık bazda bazen de aylık birikim bulunmaktadır. Bu birikimler genellikle maaş skalasına bağlı olarak oluşur. Maaş skalası üzerinden yapılan kesinti Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) üzerinden Takasbank'ta birikir.

Örneğin, aylık 30 bin TL maaş alan bir kişinin hesabında aylık bin ila bin 500 TL arasında bir birikim oluşur. Ortalama 25 bin TL maaş alan bir kişiden ise aylık 800 TL kesinti yapılır. Bu birikimi istemeyen çalışanlar, BES sistemini arayarak kesintiyi iptal edebilirler.

Takasbank, alım satım işlemlerinin gerçekleştirildiği bir kuruluştur ve e-Devlet sistemi içinde bulunmaktadır. İstanbul Takas ve Saklama Bankası A.Ş. tarafından kurulan bu banka, üyelerin bankalar arası geçişinde güvenilirliği sağlar. Ayrıca, borsa bünyesinde bulunan bu yapı özellikle Bireysel Emeklilik birikimlerini sağlar.