Güncel

Ehliyeti olanlar dikkat! Süre daralıyor, yenilemeyene para cezası

Eski ehliyetlerin yenilenmesi için son tarih yaklaşıyor.

Abone Ol

Eski ehliyetler 31 Aralık 2024'te geçersiz olacak

Alınan yeni karar doğrultusunda, sürücülerin eskiyen ehliyetlerini yılbaşına kadar yenilemesi gerekiyor. 31 Aralık 2024 itibarıyla eski ehliyetler geçerliliğini yitirecek ve bu sürenin sonunda eski ehliyetlerle araç kullananlara ceza kesilecek.

Nüfus müdürlüklerinden hızlı randevu

Ehliyet yenileme işlemleri için Nüfus ve Vatandaşlık İşleri'nden randevu almak gerekiyor. Gerekli sağlık raporunu alıp harçları yatırdıktan sonra kısa sürede yeni ehliyetler adresinize kargolanıyor. Eski kimliklerin yenilenmesi için belirli bir tarih bulunmazken, ehliyetler için son değiştirme tarihi 31 Aralık 2024 olarak belirlendi.

Geçici ehliyet belgesi veriliyor

Ehliyet değişimi sürecinde, sürücülere geçici bir belge veriliyor ve bu belge bir ay süreyle ehliyet yerine geçiyor. Yeni ehliyet teslim alındıktan sonra geçici belge imha ediliyor. Yenilenmiş ehliyetlerin geçerlilik süresi 10 yıl olarak belirlenirken, bazı ehliyet sınıfları için bu süre 5 yıl olarak belirlendi.

Farklı sınıflar için geçerlilik süreleri

C1 sınıfı 7500 Kg'a kadar kamyon ve çekici, C1E sınıfı 12000 Kg'a kadar kamyon ve çekici, C sınıfı kamyon ve çekici, CE sınıfı römorklu kamyon ve çekici, D1 sınıfı minibüs, D1E sınıfı römorklu minibüs, D sınıfı minibüs ve otobüs, DE sınıfı römorklu minibüs ve otobüs için ehliyetler 5 yıl süreyle geçerli olacak. M sınıfı motorlu bisiklet, A1 sınıfı 11 KW'yı geçmeyen motosiklet, A2 sınıfı 35 KW'yı geçmeyen motosiklet, A sınıfı 35 KW'yı geçen motosiklet, B1 sınıfı dört tekerlekli motosiklet, B sınıfı otomobil - kamyonet, BE sınıfı römorklu otomobil - kamyonet, F sınıfı traktör, G sınıfı iş makinası ehliyetleri ise 10 yıl geçerli olacak.

Ceza miktarları yüksek

Ehliyetsiz araç kullanmak 12.978 TL, ehliyeti el konulan birinin araç kullanması 12.978 TL, ehliyeti iptal edilen birinin araç kullanması 12.978 TL, ehliyet sınıfı dışında araç kullanmak 6.440 TL, geçerlilik süresi dolmuş ehliyetle araç kullanmak 2.610 TL, yönetmelikle sınırlanan süre ve sınırlara uymadan farklı ülkelerin ehliyetleri ile araç kullanmak 2.610 TL cezaya tabi tutulacak.

Yenileme ücretleri ve sağlık raporu

Eski tip (2016 öncesi alınan) sürücü belgelerinin yenisi ile değiştirilmesi işlemlerinde “Vakıf Hizmet Bedeli” Türk Polis Teşkilatını Güçlendirme Vakfı hesaplarına 2 TL, “Değerli Kâğıt Bedeli” vergi tahsil yetkisi verilen banka hesaplarına 13 TL, yeni tip (2016 sonrası alınan) sürücü belgelerinin yenilenmesi işlemlerinde “Vakıf Hizmet Bedeli” Türk Polis Teşkilatını Güçlendirme Vakfı hesaplarına 230 TL, “Değerli Kâğıt Bedeli” vergi tahsil yetkisi verilen banka hesaplarına 990 TL olarak belirlendi.

İlk defa sürücü belgesi alımı veya sınıf ekleme işlemleri için “Vakıf Hizmet Bedeli” Türk Polis Teşkilatını Güçlendirme Vakfı hesaplarına 230 TL, “Değerli Kâğıt Bedeli” vergi tahsil yetkisi verilen banka hesaplarına 990 TL, “A, A1, A2, F” sınıfları için harç ücreti vergi tahsil yetkisi verilen banka hesaplarına 1.308,40 TL, “B” sınıfı için harç ücreti vergi tahsil yetkisi verilen banka hesaplarına 3.945,40 TL, “B1, BE, C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D, DE, G, M” sınıfları için harç ücreti vergi tahsil yetkisi verilen banka hesaplarına 6.583,50 TL olarak belirlenmiş durumda.

Sağlık raporuna dikkat

Son iki yıl içinde alınmış sağlık raporunuz varsa, bu raporu yeni ehliyet için kullanabilirsiniz. Sağlık raporuna e-Devlet üzerinden e-Nabız uygulamasından erişim mümkün. Daha önce sağlık raporu almadıysanız, zaman kazanmak için e-Devlet'ten "Kişisel Sağlık Bilgi Formu"nu doldurabilirsiniz.