Yıllara Göre Atama Bekleyen Öğretmen Sayısı Yıllara Göre Atama Bekleyen Öğretmen Sayısı

Cep telefonundan elektrik işlemleri

1 Ocak 2024 itibarıyla devreye giren yeni sistem, elektrik aboneliği ile ilgili işlemlerin cep telefonları üzerinden yapılabilmesini sağlıyor. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'nun (EPDK) taslağına göre hazırlanan bu projede önemli gelişmeler yaşanıyor. MASS sistemi, akıllı sayaçlar aracılığıyla Türkiye genelindeki elektrik dağıtım ağına entegre edilmiş durumda.

İki yönlü haberleşme ile veri doğrulama

MASS, elektrik sayacı ile merkezi yazılım arasında iki yönlü bir haberleşme kurarak elektrik tüketim verilerinin doğrulanmasını ve saklanmasını sağlıyor. Sistem, modem, merkezi haberleşme yazılımı, haberleşme protokolü, veri yoğunlaştırıcı ve kullanıcı mobil uygulamasından oluşuyor.

Geniş çaplı sayaç değişimi

Elektrik dağıtım sistemine bağlı sayaçların MASS kapsamına alınması, gerekli teçhizat ve altyapının kurulumu, akıllı sayaçların işletilmesi ve bakımı, mevcut sayaçların değiştirilmesi dağıtım lisansı sahibi tüzel kişilerinin sorumluluğunda. 2025 yılı sonuna kadar, Türkiye genelinde mevcut sayaçların akıllı sayaçlarla değiştirilmesi zorunlu hale geliyor.

Mobil uygulama ve veri entegrasyonu

Enerji Piyasaları İşletme A.Ş. (EPİAŞ), akıllı sayaçların geçmişe dönük verilerini de içerecek bir mobil uygulamayı 1 Temmuz 2024'e kadar geliştirecek. Elektrik dağıtım şirketleri, bu uygulama için gerekli verileri sağlayacak altyapıyı aynı tarihe kadar kurmak zorunda.

Tedbirler ve tarihler

Türkiye Elektrik Dağıtım A.Ş. (TEDAŞ), 1 Ocak 2025'e kadar Merkezi Haberleşme Yazılımı Teknik Şartnamesi’ni yayımlayacak. Dağıtım şirketleri, bu şartnameye uygun yazılımı 1 Nisan 2025’e kadar kuracak ve 1 Ağustos 2025’e kadar tüm uzaktan okuma yapılabilen sayaçların entegrasyonunu tamamlayacak. Ayrıca, 1 Haziran 2025'ten itibaren tedarik edilecek tüm akıllı sayaçlar, modemler, merkezi haberleşme yazılımları ve veri yoğunlaştırıcılar birlikte çalışabilirlik ilkesine uygun olacak.