Güncel

Emekli aylığında rakamlar netleşmeye başladı! İşte konuşulan rakamlar...

Türkiye'nin ekonomik gündemine damgasını vuran Orta Vadeli Program, memur ve emeklilerin maaşlarında önemli bir değişikliğe yol açtı. Programın güncellenen enflasyon tahminleri, memur ve emeklilerin maaş zammı beklentilerini yeniden şekillendirdi. Bu bağlamda Meclis'te yapılacak düzenleme, emekli aylıklarında önemli bir iyileştirmenin kapısını araladı. İşte detaylar...

Abone Ol

 Türkiye'nin ekonomik gündemine damgasını vuran Orta Vadeli Program, memur ve emeklilerin maaşlarında önemli bir değişikliğe yol açtı. Programın güncellenen enflasyon tahminleri, memur ve emeklilerin maaş zammı beklentilerini yeniden şekillendirdi. Bu bağlamda Meclis'te yapılacak düzenleme, emekli aylıklarında önemli bir iyileştirmenin kapısını araladı.

Orta Vadeli Program'a göre, yıl sonu enflasyon beklentisi yüzde 65 olarak güncellendi ve emekli aylığı ile memur zammında 6 aylık enflasyon beklentisi yüzde 37.76'ya çıktı. Bu güncellemeler sonucunda Sosyal Sigortalar Kurumu (SSK) ve Bağ-Kur emeklileri için yüzde 37.76 zammı garantilerken, refah payıyla birlikte artışın yüzde 45'i geçmesi bekleniyor.

Ayrıca, Meclis'te yapılacak düzenlemeyle enflasyonun üzerine ek olarak bir iyileştirme yapılacak ve bu ilave artışın ocak ayı itibarıyla yürürlüğe girmesi bekleniyor. Temmuz-ağustos dönemindeki enflasyon artışı yüzde 19.44 olarak gerçekleşirken, Orta Vadeli Program tahminlerine göre enflasyon zammı yüzde 37.76 olarak hesaplanıyor.

En düşük emekli aylıkları da göz önüne alındığında, bu düzenlemelerin en düşük emekli aylığının da yılbaşında artırılmasını öngördüğünü görüyoruz. En düşük emekli aylığına yüzde 37.76 zam uygulandığında, 7 bin 500 liralık aylık tutarı 10 bin 332 liraya yükselmesi bekleniyor.

Ayrıca, SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin taban maaşından itibaren aylıklarda kademeli artışla daha az maaş alan emekliye verilecek zam oranının daha yüksek olacağı açıklandı. Emekli zammı, 7 bin 500 ila 10 bin, 10 bin ila 15 bin, 15 bin ila 20 bin ve 20 bin liranın üzerindeki aylıklar için kademeli olarak belirlenecek.