5 aylık enflasyon farkı açıklandı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Mayıs ayı enflasyon rakamlarını açıkladı. Yıllık bazda %75,45 ile tarihi zirveye çıkan enflasyon, aylık bazda %3,37 arttı. Bu verilere göre, SSK ve Bağ-Kur emekli maaşı için 5 aylık kesinleşen oran %22,72 oldu. Memur ve memur emeklileri ise %10 toplu sözleşme zammı ve %6,72’lik 5 aylık enflasyon farkı ile %17,4’lük zammı garantiledi.

Zam oranları 3 Temmuz'da netleşecek

Temmuz ayında yapılacak zam oranları, 3 Temmuz Çarşamba günü Haziran ayı enflasyonunun duyurulmasıyla kesinleşecek. 16 milyon emekli ve 4 milyon memur, refah payı ve seyyanen zam olmadan yeni maaşlarını öğrenmiş olacak.

TESLA'dan daha önce görülmemiş kampanya! TESLA'dan daha önce görülmemiş kampanya!

SGK Uzmanı Özgür Erdursun'dan maaş hesaplaması

SGK Uzmanı Özgür Erdursun, SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin 5 aylık enflasyona göre %22,72’lik zammı hak ettiğini belirtti. 6 aylık enflasyonun açıklanmasıyla birlikte bu oranın %26'ya ulaşabileceğini söyledi. Devlet memurlarında ise toplu sözleşme zammı ile birlikte memur ve memur emekli zammının %21 olacağını ifade etti.

En düşük emekli maaşı için kritik sınır

Erdursun, en düşük emekli maaşının %26’lık enflasyon oranıyla artması gerektiğini, refah payı eklenirse bu oranın %30’a çıkabileceğini belirtti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Kabine Toplantısı sonrasındaki açıklamalarına atıfta bulunan Erdursun, “En düşük emekli maaşı %82 artışla 10 bin TL’ye tamamlandı. Ancak kök maaşı 8 bin TL’nin altında olanlar için artış yapılmadığı takdirde bu rakamın altında maaş alanlar yine 10 bin TL maaş almaya devam edecek” dedi.

Memur maaşları ne kadar olacak?

Memur maaşlarının Temmuz ayında %21’lik enflasyon farkıyla artacağını belirten Erdursun, en düşük memur maaşının 39.438 TL’ye ulaşacağını hesapladı. Ortalama memur maaşlarının ise 44.000 – 44.500 TL seviyesine çıkacağını öngördü. Bekar bir memurun maaşı da 30.372 TL’den 36.452 TL’ye, en düşük memur emekli maaşı ise 17.690 TL’ye yükselecek.

Uzmanların uyarıları

Erdursun, "Malınızı faize koyup, 1-2 sene geçici saltanat yaşamayın çünkü aldığınız faiz aslında sizin hakkınız olan para değil, enflasyonun hakkı olan paradır. Enflasyon nedeniyle bu para erir," diyerek yatırımcılara önemli bir uyarıda bulundu.