Yüksek Aylık İçin Yığılma Endişesi

2024 yılında emekli olacaklar, hesaplama yöntemlerinden dolayı 2025 yılına göre yaklaşık %30 daha yüksek maaş alacak. Bu farkın neden olduğu yığılmaların önüne geçmek amacıyla ekonomi yönetimi çeşitli önlemler almayı planlıyor. Edinilen bilgilere göre, emekli maaşlarının daha dengeli hale getirilmesi için çalışmalar yürütülüyor. En düşük emekli maaşı ile prim gün sayısı arasındaki eşitsizliklerin çözümü de gündemde.

Maaş Farkı ve Sosyal Destek Aynı Pakette

3 aylık enflasyon varkı ve OVP'ye göre, memur ve emeklinin Ocak maaşları hesaplandı! İşte maaş tablosu 3 aylık enflasyon varkı ve OVP'ye göre, memur ve emeklinin Ocak maaşları hesaplandı! İşte maaş tablosu

Halen en düşük emekli maaşı 12.500 TL olarak belirlenmiş durumda. Ancak kök maaşı bu rakamın altında kalan emeklilerin maaşları sosyal destekle bu seviyeye çıkarılıyor. Yeni düzenlemeyle, bu uygulamanın değiştirilmesi ve sosyal destekle birlikte prim gün sayısına göre maaşların yeniden şekillendirilmesi hedefleniyor. Ekonomi yönetimi, hem maaş farkları hem de sosyal destek uygulamaları konusunda aynı paket içinde bir çözüm sunmayı planlıyor.

Bütçeye Etki Analizi Sürüyor

Yapılan çalışmalar, bütçe üzerindeki etkileri göz önünde bulundurularak detaylandırılıyor. Ekonomi yönetimi, emekli maaşları ve sosyal desteklerin bütçeye maliyetini ayrı ayrı hesaplayarak, en uygun çözümü bulmaya çalışıyor. Çalışmaların tamamlanmasının ardından elde edilen sonuçlar siyasilere sunulacak ve hangi yöntemle düzenlemenin yapılacağına karar verilecek. Bazı değişikliklerin yasal düzenleme gerektirmeyeceği, ikincil mevzuatla çözülebileceği de öne sürülüyor.

Prim Gün Sayısı ve Aylıklar Arasındaki Dengesizlik

Mevcut sistemde, 7 bin prim gün ödeyen ile 9 bin prim gün ödeyen kişiler aynı maaşı alabiliyor. Ancak yeni çalışmada, bu dengesizliğin ortadan kaldırılması hedefleniyor. Prim gün sayısına göre emekli maaşlarının daha adil bir şekilde düzenlenmesi planlanıyor. 

Genel Bir Paket Hazırlanıyor

Ekonomi yönetimi ve bürokratlar, tüm seçeneklerin bütçeye maliyetini ve getirilerini değerlendirerek bir paket hazırlığı içinde. Bu paket kapsamında maaş farkı sorunu ve sosyal destek uygulamalarının bir arada ele alınması planlanıyor. Yapılacak düzenlemelerle, emekli maaşlarının daha adil hale getirilmesi ve sistemdeki dengesizliklerin giderilmesi planlanıyor.