Milyonlarca memur ve emekli, Temmuz ayındaki maaş artışı için zam oranlarını merakla takip ediyor. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın bugün yayımladığı anketle enflasyon tahmini değişti. Mayıs ayı için aylık enflasyon beklentisi yukarı yönlü güncellendi. İşte memur ve emeklinin zam oranı için muhtemel oranlar...

Enflasyon Beklentisi Güncellendi

Merkez Bankası'nın mayıs ayı piyasa katılımcıları anketine göre, mayıs ayı enflasyon beklentisi yüzde 3'ten yüzde 3,04'e yükseldi. Haziran ayında ise aylık enflasyonun yüzde 2,56 olması öngörülüyor. Yıl sonu enflasyon beklentisi ise yüzde 44,16'dan yüzde 43,64'e geriledi. Nisan ayında enflasyon yüzde 3,18, dört aylık enflasyon ise yüzde 18,72 olarak açıklanmıştı.

Memur ve Emekli Maaşlarına Zam Oranı

6 Aylık Enflasyon Oranı

YKS'de mağduriyet yaşayan öğrenciler için ÖSYM'den önemli karar YKS'de mağduriyet yaşayan öğrenciler için ÖSYM'den önemli karar

 Nisan ayında enflasyon yüzde 3,18, dört aylık enflasyon yüzde 18,72 olarak açıklandı. Beklenti anketindeki tahminler baz alındığında, enflasyonun mayısta yüzde 3,04, haziranda ise yüzde 2,56 olması bekleniyor. Bu durumda, 6 aylık enflasyon yüzde 25'e yaklaşacak. Haziran ayı enflasyon rakamları temmuzun ilk haftasında belli olacak.

Emekli Maaşı Zammı

 Emekli maaşları, 6 aylık enflasyon oranında zamlanıyor. Nisan ayı itibarıyla işçi emeklisinin maaş zammı şimdiden yüzde 18,72 oldu. Piyasa katılımcıları anketindeki veriler baz alındığında, temmuzda emekli maaşlarına yaklaşık yüzde 25 oranında zam yapılacak. Ocak ayında kök maaşı 10 bin liranın altında olan tüm emeklilerin maaşı 10 bin liraya denkleştirilmişti. Bu uygulamanın devam etmesi halinde, en düşük emekli maaşı 12 bin 500 lira olacak.

Memur Maaşı Zammı

 Memur ve memur emeklisi maaşlarına yapılacak zam oranı, toplu sözleşme zammı ve enflasyon farkının toplamı üzerinden hesaplanıyor. Memur ve memur emeklileri yılın ilk altı ayı için toplu sözleşme ile yüzde 15 zam almıştı. Toplu sözleşme gereği, ilk altı aydan doğacak enflasyon farkını da almaları gerekecek. Altı aylık enflasyonun yüzde 15'i aşan bölümü enflasyon farkı olarak maaşlara yansıyacak. Ayrıca, memur ve memur emeklilerinin toplu sözleşmeden doğan ikinci altı ay için yüzde 10'luk zam hakkı bulunuyor. Nisan ayı verisine göre, 4 aylık enflasyon farkı yüzde 3,23 oldu. Enflasyon anketindeki tahminlerin gerçekleşmesi durumunda, memurların enflasyon farkı yüzde 9,1'a ulaşacak. Yapılan hesaplamalar sonucunda memur ve memur emeklilerinin temmuz ayında alacağı zam yüzde 20 olacak. Bu zam oranına göre en düşük emekli maaşı 12 bin 500 lirayı aşacak. En düşük memur emekli maaşı ise 16 bin liranın üzerine çıkacak.