Güncel

EPDK'dan yeni düzenleme: Elektrik faturasını düzenli ödeyenlere müjde

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), elektrik faturalarını düzenli ödeyen mesken abonelerine yönelik önemli bir değişiklik için harekete geçti. Yeni taslak düzenlemeye göre, fatura ödemelerini 24 ay boyunca düzenli yapan aboneler, yeni aboneliklerinde güvence bedeli ödemeyecek.

Abone Ol

Güvence bedeli kalkıyor

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), elektrik faturalarını düzenli ödeyen mesken abonelerine yönelik önemli bir değişiklik için harekete geçti. Yeni taslak düzenlemeye göre, fatura ödemelerini 24 ay boyunca düzenli yapan aboneler, yeni aboneliklerinde güvence bedeli ödemeyecek.

Kamuoyunun görüşüne açıldı

EPDK, Tüketici Hizmetleri Yönetmeliği'nde yapılacak değişiklikleri içeren taslağı resmi internet sitesinde kamuoyunun görüşüne sundu. 15 gün boyunca ilgili kurumlar ve sektör temsilcilerinden gelecek geri bildirimler değerlendirilecek ve gerekli görülmesi halinde taslak üzerinde değişiklikler yapılacak.

Yabancı uyruklular için yeni önlem

Taslağın dikkat çeken bir diğer maddesi, yabancı uyruklu tüketicilere yönelik. EPDK, yabancı uyruklu tüketicilerin aboneliklerini sonlandırmadan ülkeyi terk etmeleri durumunda oluşan kalıntı borçları azaltmak amacıyla, bu kişilerin ilk abonelik işlemlerinde mevcut güvence bedelinin yüzde 50 artırılacağını duyurdu. Ancak, 24 ay boyunca düzenli fatura ödeyen yabancı uyruklu mesken aboneleri, bir sonraki aboneliklerinde güvence bedeli ödemekten muaf tutulacak.

Dijitalleşme adımları

EPDK, sektörün dijitalleşmesine uyum sağlamak amacıyla kağıt ve zaman israfını azaltacak bir değişikliği de taslağa ekledi. Buna göre, yüz yüze yapılan perakende satış sözleşmeleri yerine, temel bilgileri içeren özet niteliğinde bir sayfa abonenin imzasına sunulacak. Sözleşmenin tamamı ise dijital ortamda aboneye iletilecek.

Kalıntı güvence bedeli iadesi

Sonlandırılan perakende satış sözleşmeleri kapsamında talep edilmeyen ve iadesi yapılamayan kalıntı güvence bedelleri, hak sahiplerine ulaştırılacak. Ulaşılamayan hallerde oluşan toplam tutar, tarifeden düşürülerek tüm tüketicilere tarife düşüşü olarak yansıtılacak. Hak sahipleri, talep etmeleri durumunda ilgili şirketlerden bu bedeli alabilecekler.

Kaçak elektrikle mücadelede yeni dönem

Tüketici Hizmetleri Yönetmeliği'nde yapılacak değişiklikler, kaçak elektrik kullanımına yönelik yeni tedbirler içeriyor. Kaçak elektrik kullanımının tespit, tahakkuk, faturalandırma ve tahsil aşamalarında yaşanan eksiklikler giderilerek, dağıtım şirketleri arasında uygulama birliği sağlanacak. Kaçak elektrik kullanımı ceza katsayısı artırılacak ve tespit edilen kişiler daha yüksek cezalar ödeyecek. Yüksek kaçak oranlı bölgelerde, herhangi bir asayiş sorununa yol açmadan kaçak miktarının tespiti ve önlenmesi için her türlü teknolojik imkan ve veri kullanımı artırılacak. Kaçak elektrik faturalarına ilişkin borçlar için yasal takip işlemleri, borç sahibine bildirim yapılmadan başlatılmayacak. Öncelikle yüksek ceza katsayılı kaçak tüketim faturası düzenlenecek ve bu faturanın ödenmemesi durumunda dağıtım şirketi icra yoluna başvuracak.