Yüze 25 zam sınırının sona ermesiyle, konut kira artışları TÜFE'ye göre değerlendirilecek. Son paylaşılan enflasyon verilerine incelendiğinde yeni kiracının yıllık zam oranı yüzde 65 olacağı kesinleşti.

Bunu duyan bazı ev sahipleri ise bu rakamdan fazla zam yapmak için kolları sıvadı. Dolayısıyla asgari ücretli ve emekliler kiralarını ödemekte bir hayli zorlanıyor. Bu durumda ev sahipleri de ödemeler garantiye almak için kiralamalarda bazı şartlkarı tamamlamaları isteniyoe. İlan sitelerine göz önüne alındığında kontratlarda şaşkına çeviren şartlar yer alıyor. Bulunan şartlar içerisinde; 'memur olma', 'maaş bordrosu talebi', 'mevcut iş yerinde üç yıl çalışma şartı', 'hanede iki kişinin çalışması veya bir emekli olması' ve 'kefil' gibi istekler bulunuyor.

Emlakçıların Şartlı Kontrata Kararı

Bazı ev sahiplerinin kiracılarından Findeks raporu istediği de söyleniyor. Emlakçılar şartlı kontrat süreci hakkında iki tarafı da haklı oldğunu savunarak, "Günümüz şartlarında asgari ücretlinin bu kiraları ödemesi zor. Bu sebeple ev sahibi kendini garantiye almak istiyor. Şartlar ise ev arayanları zorluyor" şeklinde konuştu.

Şartlar Tamamen Değişti
İstanbul Bahçeşehir'de emlakçılık ile uğraşan bir esnafın yapmış olduğu açıklamada, "Yüzde 25 zam sınırı kalkınca ev sahipleri kira fiyatlarını artırmak istedi. İki yıldır devam eden sınır, ev sahiplerini oldukça zorlamıştı. Ancak mevcut ekonomik şartlarda artan kiraları ödeme gücü olan insan sayısı azalıyor. Özellikle asgari ücretli ve emekli, büyükşehirlerde kira ödeyemiyor. Bu da ev sahiplerinde tedirginlik oluşturuyor. Bu sebeple birçok müşterimiz çeşitli şartlar sunmaya başladı. 'Memur olma' şartı en çok istenilen kriter. Memurların maaşları emekliye göre daha yüksek olduğu için kirayı daha rahat ödeyebiliyorlar. Ayrıca 'bir evde iki kişi çalışma şartı' ve 'bordro' isteyen ev sahipleri müşterilerimiz de var" ifadelerini kullandı.

Altın fiyatları yeni rekora hazırlanıyor! Yeni zirve ne zaman görülecek? Altın fiyatları yeni rekora hazırlanıyor! Yeni zirve ne zaman görülecek?

"Para pula döndü"
Emlakçıda bulunan bir ev sahibi İsmet Kasapoğlu "Dişimizden tırnağımızdan artırdığımız paralar ile oturduğumuz ev dışında bir ev aldık. Kendimize bir gelir olsun istedik. Geçen sene evde oturan kiracım 'yüzde 25 zam sınırı' diye ısrar edince, iş mahkemeye taşındı. Bir yıl kira alamadım. Bir yılın sonunda mahkeme yüzde 25 zam ile hesaplayarak bana paramı ödedi. Ancak para pula döndü. Şimdi iyi kiracı bulmak için belli şartlar sunuyorum. Memur olmasını istiyorum. Bu doğal bir durum. Ben de aile geçindiriyorum. Kötü kiracıya denk geldiğimizde zorlanıyoruz" açıklamasında bulundu.

"Bankalar bile bu şartı istemiyor"
Kiracı olan ve ev arayan emekli bir vatandaş ise şunları belirtiyor: "Bu adaletli değil. Bankalar bile bu kadar şart istemiyor. İstanbul'da memur ya da yüksek maaş almıyorsan kimse ev vermiyor. Ortada kaldık. İşimiz düzenimiz burada. Devletten ricamız, kira zam sınırı koymuyorsa, bu şartlı kiraya verenleri ortadan kaldırsın. Herkes memur olacak ya da evinde iki kişi çalışacak diye bir şey yok. Bir aydır ev bulamadık. Evde iki emekliyiz. Çalışmıyoruz bu şartlarda bize ev vermek istemiyorlar. Son olarak bir kefil bulduk ve evi tuttuk" dedi.