Güncel

Ev sahibi ve kiracıların zam krizine uyarı geldi: Eylül ayında tansiyon yükselecek

Milyonlarca vatandaşı ilgilendiriyor. Yüzde 25 zam sınırlamasının kaldırılmasıyla ev sahibi ve kiracılar eski döneme göre artış yapabilecekler. Temmuz ayında kira zammı yüzde 65 civarında belirlendi. Yüzde 25 zam sınırı ile eski kiracı ve yeni kiracı arasındaki fark giderek katlanmıştı. Öyleyse ev sahibi ve kiracı anlaşırsa kişisel bir kira sınırı belirleyebilir mi? Yüzde 65’ten fazla zam yapma ihtimali var mı? İşte merak edilen detaylar..

Abone Ol

Konutta yüzde 25 zam sınırının 1 Temmuz itibarıyla bitmesiyle beraber kira zammında yeni bir sürece girildi. Buna analmda TÜFE’nin 12 aylık ortalaması olan eski sisteme göre kira artış oranı değerlendirilecek. Geçtiğimiz 2 yıllık dönemde yüzde 25 sınırlamasından dolayı kiracı olan bazı kişilerin bulundukları evlerin kirası uygulamanın altında yer aldı.

‘YENİDEN BELİRLEME HAKKI VERİLMİYOR’

Konu hakkında ilgili açıklamalarda bulunan Gayrimenkul Uzmanı Mustafa Hakan Özelmacıklı şu cümlelere yer verdi: “Kira düzenlemesinde yeni dönem 2 Temmuz itibarıyla başladı. Konutlarda kira artışı sınırlaması 11 Haziran 2022’de devreye girmişti, 1 Temmuz 2024 tarihi dahil olmak üzere bu sınırlama sona erdi.

2 Temmuz 2024 sonrası yenilenen kira kontratlarında üst sınır artık yüzde 25 değil. TÜFE’nin son 12 aylık ortalaması esas alınacak. Yüzde 25’lik sınırın kaldırılması ev sahiplerine sınırsız bir kira artışı yapma imkanı tanımıyor. Kira bedelini yeniden belirleme hakkı da vermiyor. Ara zam yapılması da mümkün olmuyor.

EV SAHİBİ KENDİ İSTEDİĞİ TUTARDA ZAM UYGULAYABİLİR Mİ?

Bir kiracının son 2 yılda kira artış oranı yüzde 25 şeklinde olduysa eski kiracı ile yeni kiracı arasındaki farkın ciddi bir şekilde arttığını söylemek mümkün. Sahada gördüğümüz kadarıyla bunların birçoğu davaya dönüştü ya da arabulucu üzerinden bir anlaşma yoluna gidildi. Ülkemizde 200 bini geçen dava sayısı olduğunu söylemek mümkün. Eski kiracılar ile yeni kiracılar arasındaki farkın TÜFE düzenlemesi olsa da kısa sürede toparlanması mümkün değil. 5 yılı geçen kira sözleşmeleri kira tespit davasına konu oluyor. 10 yılı geçen sürede ise tahliye davaları istenebiliyor.

Ya da bir diğer alternatif olarak kiracılar mal sahipleri ile anlaşma yoluna gidiyorlar. Bir şekilde yüzde 25’in üzerinde kira artışları yaparak, hatta eski kira bedelleri piyasa rayicine göre düşük kalanlar TÜFE üzerinden değil de yüzde 100, yüzde 150 oranında artış yaparak mal sahibi ile uzlaşma yoluna gidiyor. Mal sahiplerinin de önemli bir kısmı elde ettikleri kiraların düşmesi nedeniyle sıkıntı yaşadıklarını ifade ediyorlar. Bu durum her iki taraf açısından bazı sorunları beraberinde getiriyor.


‘YAZ AYINDA TANSİYON AZALIYOR’

Yaz aylarının gelmesiyle beraber kiralarda tansiyon biraz daha azalıyor. Öğrenci evleri boşalıyor. Tayinler nedeniyle göçler olabiliyor. Asıl tansiyon eylül ayı gibi artıyor olacak.

İSTANBUL'DA KONUT FİYATLARINDA SON DURUM NEDİR?

İstanbul’da kentsel dönüşümün çok büyük etkileri var. Evlenme nedeniyle iç talepte artış var. Günlük kiralıkta evlerin piyasaya kiralık olarak arz edilmesi kiralık arzını artırdı. İstanbul’da 1 yılda konut fiyat ortalamaları kiralarda yüzde 50 seviyelerinde arttı.

Yani ocak ayında ortalama kira fiyatları metrekarede İstanbul’da 170-180 TL aralığındayken şimdi 210-220 TL aralığına geldi. Yani bugün 100 metrekare bir daire İstanbul’da 22 bin TL seviyelerinde. Bu daire eğer sıfırsa 28 bin TL’lere çıkıyor. 20 yaş ve üzerindeyse 18 bin TL seviyelerine kadar düşebiliyor.

'ENFLASYONUN ÜZERİNDE BİR KİRA ARTIŞI VAR'

Ankara’da enflasyonun üzerinde bir kira artışı var, bu oran yüzde 70 seviyelerinde. Haziran ayında ortalamalar metrekarede 170 TL’lere yaklaştı. Ocak ayında bu yaklaşık 125 TL seviyelerindeydi.

İZMİR’DE FİYATLAR NE KADAR ARTTI?

İzmir’de kira artış oranı yıllık yüzde 60 seviyelerinde kaldı. Metrekarede kira fiyatı 200 TL seviyelerinde.” açıklamalarına yer verdi.