Online ders verdiği ve 4 bine yakın öğrencisi olduğu belirtilen Yeni Pazar Üniversitesi'nin aslında hiç olmadığı tespit edildi. Diplomaların sahte olduğunun fark edilmesiyle bazı mağdurlar olay hakkında CİMER'e başvurdu, bazıları da dava yoluna gitti.

Çeşme'de Orman Yangını Faciası: 3 Kişi Hayatını Kaybetti Çeşme'de Orman Yangını Faciası: 3 Kişi Hayatını Kaybetti

Devlet Kurumlarını ve Üniversiteleri Taklit Ediyor

Yaşanan olay üzerinde mağdurlar adına Avukat Dilara Damla Öksüz, İstanbul'da Anadolu Adliyesi'ne dilekçe sundu. Dilekçede, "Dolandırıcılık ağı, internet üzerinden kurdukları, sahte üniversite siteleri ile yürütülmektedir. Ali İlseven ve Damla İlseven, devlet kurumlarını ve üniversiteleri taklit eden internet siteleri kurarak, kayıt olan insanlara sahte diploma vermektedir. Bu diplomaların da Türkiye'de YÖK denkliği bulunduğu, 168 ülkede geçerli olduğu algısını yaratmaktadır. Hiçbir akademisyeni olmayan, kampüsü olmayan, mütevelli heyeti olmayan ve hiçbir hükmü olmayan üniversite görünümlü internet siteleri kurup hukuka aykırı biçimde faaliyet göstermektedir" ifadeleri kullanıldı.

İletişm Adresleri Yasal Değil

Soruşturmayla beraber birçok yeni gelişmede gün yüzüne çıktı. Arnavutluk, Sırbistan ve Karadağ'da faaliyet yürüttüğü ifade edilen üniversitenin rektörü olarak Prof. Dr. Ali İlseven görülüyor. Ancak akademik bir kaydı olmayan İlseven'in lise mezunu olduğu yönünde iddialar geziyor. YÖK'ün bu iddiaların yakında takip edeceği söyleniyor. Türkiye'deki üniversiteler gibi "..edu.tr" uzantılı "https://yenipazar.edu.tr" adresinden faaliyet sağlayan üniversitenin bir mektup adresi, posta kodu da bulunmuyor. İletişim kısmında sadece e-posta adresi ve Kosova'ya ait bir telefon numarası yer alıyor. O numara da asla geçerli değil. Hayali üniversiteye kayıt olan öğrencilerin 2 ila 4 bin avro yatırdığı, öğrencileri ikna için üniversitenin internet adresinde "edu.tr" uzantısı kullanıldığı belirtildi. Konu hakkında Av. Öksüz, "Bir üniversite değilseniz bu uzantıyı kullanamazsınız. Savcılığın YÖK ve ilgili domain şirketi ile yapacağı yazışma sonucu bu skandalın nasıl gerçekleştiği ortaya çıkacak" şeklinde konuştu.