Güncel

Faiz İndirimi Ne Zaman Gelecek? Uzman İsimler Açıkladı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, politika faizini yüzde 50'de sabit tutarken, uzmanlar yıl sonunda olası bir faiz indirimi ve enflasyon beklentilerini değerlendirdi

Abone Ol

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), politika faizini yüzde 50 seviyesinde sabit tuttu. Bu karar, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) son zamanlarda beklenenden daha büyük bir faiz indirimine gitmesinin ardından alındı. Küresel ölçekte faiz indirimlerinin başlamasıyla birlikte Türkiye'deki faiz indirimi beklentileri arttı. Uzmanlar, TCMB'nin faiz indirimine ne zaman geçeceği konusunda yorumda bulundu.

TCMB, faiz oranında altıncı kez değişiklik yapmadan yüzde 50 seviyesinde tutma kararını aldı. Faiz indiriminin ne zaman yapılacağı ve vatandaşların enflasyondaki düşüşü ne zaman hisseye başlayacağı, iki uzman tarafından CNN Türk canlı yayınında ele alındı.

Yeminli Mali Müşavir ve Ekonomist Muhammet Bayram, Merkez Bankası'nın aylık enflasyon düşüşünü net bir şekilde görmek istediğini belirtti. Bayram, gıda fiyatlarındaki düşüşün devam edip etmeyeceğini ve enflasyon beklentilerinin nasıl şekilleneceğini değerlendirdi. Enflasyon beklentileri 12 ayda yüzde 28'den yüzde 27'ye düştü. Asgari ücretin artırılmamasının enflasyon üzerindeki etkisinin sınırlı olduğunu ve emeklilere refah payı artışı yapılmadan zam yapıldığını ifade etti. Kasım ayında ana eğilimde iyileşme bekleniyor.

Gelecek ay Merkez Bankası'nın faizi sabit tutmaya devam etmesi öngörülüyor. Yıl sonunda ise 25 baz puanlık bir faiz indiriminin yapılabileceği belirtiliyor.

Prof. Dr. Abdulkadir Develi, Fed'in faiz indirimine rağmen TCMB'nin ihtiyatlı duruşunu sürdürdüğünü ve sıkı para politikasının devam edeceğini vurguladı. Enflasyonla mücadelenin sürdüğünü, kredi kartı harcamalarındaki iyileşmelerin TL'yi güçlendirdiğini belirtti. Enflasyonla mücadelede daha kolay bir yol izlendiğini söyledi. Faiz indiriminin yıl sonunda, özellikle Aralık veya Ocak ayında gündeme gelebileceğini ifade etti.